Шестото лято на "Mamma Mia!" е в разгара си на езерото Панчарево
17 авг 2023Lupa.bg / Марина Чертова

Шестото лято на "Mamma Mia!" е в разгара си на езерото Панчарево



Софийска опера закрива сезона и фестивала "Музи на водата" с любимия мюзикъл с песните на ABBA

Шестото лято на обичания от зрителите по света и у нас мюзикъл "Mamma Mia!" е в разгара си на езерото Панчарево. Цели девет спектакъла играят артистите и гост-солистите на Софийска опера и балет на фестивала "Музи на водата". Първият от поредицата представления на "Mamma Mia!" повдигна лятното настроение на публиката още на 9 август. С този спектакъл на режисьора акад. Пламен Карталов текат и последните мигове от сезон 2022/2023 на Софийска опера. Мюзикълът от Бени Андершон и Бьорн Улвеус, в който звучат вечните песни на ABBA, ще закрие и фестивала "Музи на водата" на 27 август. Дотогава зрителите може да гледат очарователното представление на 13, 24, 25, 26 и 27 август.

След десетки постановки по целият свят и над 60 милиона зрители, този хитов мюзикъл бе поставен и в България през юли 2018 г. на сцената на Софийска опера и балет и оттогава вече шест лета не спира да радва публиката. Над 100 000 зрители са гледали българската версия на "Mamma Mia!", някои дори по над 10 пъти, а спектакълът уверено се приближава към своето 120-то представление на родна сцена.

Завладяващите песни на шведската група и либретото на Катрин Джонсън ни потопят в невероятната история за гръцко лято, пламенна любов и един магичен остров, където изненадващите ситуации въвличат зрителите в една вълнуваща и изпълнена с много страст романтична комедия.

В любопитната сценична версия на режисьора Пламен Карталов участват Весела Делчева като Софи, която е абсолютен рекордьор в тази роля, тъй я играе вече шеста година и участва над 100 пъти в спектакъла. Людмила Козарева и Еделина Кънева са в образа на Дона, a ролята на Сам си поделят трима артисти - Владимир Михайлов, Орлин Горанов и Росен Ненчев.

Александър Георгиев e в ролята на Бил, Симеон Владов и Николай Павлов играят Хари, Яница Маслинкова и Елена Стоянова-Александрова се превъплъщават в Таня, Силвана Пръвчева и Деница Шопова са в ролята на Роузи. Радослав Владимиров и Георги Арсов играят Скай, Боян Арсов - Пепър, Георги Джанов е в ролята на Еди, Пламен Гранджан е свещеник, в образа на Лиса се сменят Христина Пипова и Марина Драгомирецкая, а Аделина Томова е Али.

На сцената в ансамбъла в ритъма на ABBA брилянтно се изявяват и Калин Душков, Мартин Петков, Кирил Иванов, Михаела Симеонова, Павлина Петкова, Янко Янков, Диана Димитрова, Ана-Мария Крайчева, Анастасия Левордашка, Владимир Манолов, Мая Гелева и Георги Арсов.

Маестро Пламен Карталов превръща песните на ABBA в театър на ситуации и сцени, в които публиката не стои безучастно. Самият режисьор често излиза на сцената на финалните танци и демонстрира страхотен ритъм.

Всичко се развива много динамично с рефлексии, които провокират зрителите да съпреживяват историята на героите. Артистите говорят, играят, пеят и танцуват с пълната си естественост и отдаденост, страст и професионализъм. Образите в решението на режисурата правят характерите им силни, емоционални и въздействащи.

Многобройните зрители имат щастието да се насладят на песните на ABBA, превърнали се във вечни класики - "Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS".

Текстът и музиката на песните имат истински смисъл за родната публика, тъй като се изпълняват на български, визуализират се от режисьора и той създава конкретни ситуации, естествено изграждайки ярка драматургия, в която логично се вписват играта, танците и музиката и нищо не е оставено на случайността.

Диригент на оркестъра е маестро Светослав Лазаров.

"Mamma Mia!" има своя особен чар на езерното огледало на Панчарево, където синьо-зелените води естествено се превръщат в тюркоазено гръцко море, а понтонът, на който се играят вълнуващите спектакли на Софийска опера, придобива формата на романтичен гръцки остров с палми, вятърна мелница и бяло-сини къщи в гръцки стил.

Спектакълът започва по залез слънце в 20 часа и лилаво-розово-оранжевите-жълти оттенъци на синьото небе, съчетани с красивото езеро стават естествена част от ефектната сценография.

Актьори от "Mamma Mia!" споделиха с усмивка пред Lupa.bg, че две са основните причини мюзикълът да се радва на дълъг сценичен живот - първата е, че режисьорът Пламен Карталов не прави реплика на мюзикъла, както обикновено се прави по света, а има пълна свобода на режисурата и интерпретациите.

Директорът на Софийската опера получи специално разрешение от авторите на мюзикъла да разработи своя концепция за спектакъла и да предложим друга театрална трактовка на великите песни на АBBA. Неслучайно спектакълът стана толкова различен и изключително въздействащ. 

Втората тайна на успеха на българската "Маmma Mia!" се крие в любовта, с която играят артистите и във взаимната обич и химия между тях. Жизнерадостното настроение на великолепните солисти на Софийската опера и гост-звездите, които завладяват зрителите с вълшебните си гласове, шеметните танци, пъстроцветните дрехи, се предава на публиката.

Емоционалният заряд и усмивките на артистите преминават през хилядите зрители от първия до последния ред, част от които се престрашават да танцуват покрай редовете в такт с харизматичните артисти и да пеят с тях.

Актьори и певци споделиха пред Lupa.bg и че "Mamma Mia!" е любим техен мюзикъл, защото ги зарежда неимоверно, особено когато спектакълът се играе на открити сцени. Според тях "Музи на водата" отключва особена енергия, която идва и от езерото, и от близката планина, а "Mamma Mia!" въплъщава тази енергия на живота и радостта.

https://lupa.bg/news/shestoto-lyato-na-quotmamma-mia-quot-e-v-razgara-si-na-ezeroto-pancharevo_249050news.html