Шедьовърът "Корсар" на 11 и 12 юни на сцената на Софийска опера и балет
Снимка: Сцена от балетния спектакъл "Корсар" (Източник: Национална опера и балет) / A scene from the ballet spectacle “Le Corsaire” (Source: National Opera and Ballet)
01 юни 2021Impressio.Dir.bg

Шедьовърът "Корсар" на 11 и 12 юни на сцената на Софийска опера и балет

На 11 и 12 юни на сцената на Софийската опера и балет ще се играе балета "Корсар" от Адолф Адам.

Сцена от балетния спектакъл "Корсар" (Източник: Национална опера и балет)

Класическият балет"Корсар" привлича вниманието на зрителите още от своето създаване - с интересното, пълно с динамизъм и с горещи страсти съдържание, в което побеждава любовта, с пищните костюми и с изящното изпълнение на солистите и балетната трупа на Софийската опера и балет.

Купи билет"Корсар" е един от известните класически балети, който ние включихме с огромна радост в репертоара си" - изтъква Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет.

Хореограф на постановката е Елдар Алиев, световноизвестен балетист, хореограф и педагог, който през 2014 година е в журито на Международния балетен конкурс във Варна. Хореографът е с отлични впечатления от всеки член от балетната трупа на първия ни театър, от дисциплината и таланта на артистите, които Сара-Нора Кръстева ръководи.

Алиев е не само хореограф. Той е автор на либретото и художник по осветлението на оригинална и динамична версия на творбата.

Сцена от балетния спектакъл "Корсар" (Източник: Национална опера и балет)

Роден е в Баку, където завършва Хореографското училище. През периода 1979 - 1992 г. е водещ солист на Кировския (Мариинския) театър. В творческия му репертоар са водещи партии в балетите "Дон Кихот", "Легенда за любовта", "Корсар", "Лебедово езеро", "Баядерка", "Спартак" и много други.

Купи билетГеографският район на гастролите на Елдар Алиев обхващат повече от 40 страни по света и най-престижните сцени: "Кенеди център" във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската "Ла Скала", "Ковънт Гардън" и театър "Колизеум" в Лондон, Берлинската държавна опера, театър "Белас Артес" в Мексико, театър "Колон" в Буенос Айрес, Операта в Сидни и др.

От 1992 г. работи в САЩ, където е поканен в качеството на водещ солист в трупата на "Бале Интернасионал" (Балетен театър на Индианополис), а скоро става неин художествен ръководител.

Сцена от балетния спектакъл "Корсар" (Източник: Национална опера и балет)  

На 11 юни в балета "Корсар" участват: 

Марта Петкова, Цецо Иванов, София Цуцакова - Абенанти, Георги Банчев, Трифон Митев, Вяра Иванчева, Венера Христова, Кристина Чочанова- Иванова

Сцена от балетния спектакъл "Корсар" (Източник: Национална опера и балет)

На 12 юни ще вземат участие: Боряна Петрова, Никола Хаджитанев, София Цуцакова- Абенанти, Георги Банчев, Трифон Митев, Вяра Иванчева, Венера Христова, Кристина Чочанова- Иванова

Диригент и на двете дати е БОРИС СПАСОВ

https://impressio.dir.bg/stsena/shedyovarat-korsar-na-11-i-12-yuni-na-stsenata-na-sofiyska-opera-i-balet