ПОСЛАНИЯТА НА „НОРМА" ОТ ВИНЧЕНЦО БЕЛИНИ - „МОЦАРТ ОТ КАТАНИЯ"
22 юни 2021Софийска опера и балет

ПОСЛАНИЯТА НА „НОРМА" ОТ ВИНЧЕНЦО БЕЛИНИ - „МОЦАРТ ОТ КАТАНИЯ"

Богатата палитра на афиша на Софийската опера и балет предлага на своята публика вълнуващо изживяване с операта „Норма" от Винченцо Белини, операта, позната като връх на красивото пеене, стила - „белканто".

Постановката на големия режисьор Уго де Ана, с привкус на вълнуващо филмово внушение придава нов живот на заглавието. „Норма" на „Моцарт от Катания", както са наричали Белини е не само истински апотеоз на красивото пеене, но и на вълнуващо усещането за лирика и трагичност. Молитвата на Норма „Каста Дива" пленява душата на съвременника, събужда романтичното в нас.
„Всички страсти са моделирани чрез пеенето, без да бъдат ощетени от грандиозния характер на операта. Възхищава ме богатата мелодична инвенция около истинските страсти. Партитура, съчинена от гений, която говори със сърцето."

Това пише великият Рихард Вагнер за „Моцарт от Катания" – Винченцо Белини.
Солистите на Софийската опера сътворяват вокалната красота на шедьовъра на Белини, разгърнала се в постановката на Уго де Ана и внушителните костюми на Кристина Ачети.

Известните ни артисти дават живот на своите герои в тази вълнуваща продукция. Това са Габриела Георгиева в ролята на Норма, Костадин Андреев - Полионе, Светозар Рангелов – Оровезо, Гергана Русекова – Адалджиза, Иванка Нинова - Клотилде, Красимир Динев - Флавио.

Диригент на спектакъла е Жорж Димитров.
Подарете си вълнуваща вечер в Софийската опера с интригуващия спектакъл на операта „Норма" от Винченцо Белини на 1 юли /четвъртък/ от 19.00 часа.