Операта сатира „Чичовци“ на Софийската опера – с телевизионна премиера на първи ноември
31 окт 2022Софийска опера и балет

Операта сатира „Чичовци“ на Софийската опера – с телевизионна премиера на първи ноември

Операта сатира „Чичовци" на Софийската опера – с телевизионна премиера на първи ноември

На 1 ноември – Денят на народните будители – Софийската опера кани своите приятели и почитатели да съпреживеят телевизионната премиера на операта-сатира „Чичовци" от Лазар Николов по известната повест на Иван Вазов.

Документалният запис е от премиерата, състояла се през март тази година и ще бъде излъчен по БНТ 2 от 20 ч.

Мащабната постановка на „Чичовци" е реализирана по повод 100 години от рождението на Лазар Николов – композитор - авангардист, автор на оперна, симфонична, камерна музика, филмови и театрални музикални картини.

„Чичовци" е създадена през 1971 г. и дълги години не е поставяна на сцена. Първата й постановка в Софийската опера е на Пламен Карталов. Той споделя, че „Чичовци" е една нелесна творба, но произведение с изпреварващ в творчеството подход и на композитора Лазар Николов, и на автора на текста Иван Вазов. Маестро Карталов смята, че „Нашата жива връзка с българските композитори говори за една идентичност, не само културна, социална и духовна, но и нравствена.

„Чичовци" е изумителен спектакъл, брилянтна, завършена творба. Пламен Карталов създава един изключителен театър на абсурда в първата сценична версия на „Чичовци" на софийска сцена. Режисьорът умело вплита категорични послания към нашето време, но не се отдалечава от духа на вазовото произведение. Певците и оркестърът се представят блестящо и майсторски разказват режисьорския замисъл.

Премиерата на „Чичовци" бе огромно събитие в музикалния живот на България и бе високо оценена от редица творци, между които проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, изтъкнатия критик Божидар Манов, Станислав Почекански, председател на СМТД. А големият кинорежисьор проф. Людмил Стайков споделя, че спектакълът обединява в неразривно единство всички възможни изкуства - звук, образ, пантомима, прожекция, танц. По неговите думи: „Чичовци" не е спектакъл – това е явление в българския културен живот. Този спектакъл трябва да се види от много хора, защото той донася самочувствие за възможностите, за таланта на българите във всички области."

Гледайте „Чичовци" от Лазар Николов на 1 ноември от 20 ч. по БНТ 2.