"Музи на водата" за трети път на езерото Панчарево
17 юни 2022в-к. "Дума"

"Музи на водата" за трети път на езерото Панчарево

Езерното огледало на Панчарево ще събере за трета поредна година емблематична музика, ефирни гласове и танцово вълшебство в летния фестивал "Музи на водата" в рамките на 13-ото издание на фестивала "Опера в парка" под патронажа на кмета на Столичната община. Идейният замисъл на акад. Пламен Карталов ще ни направи съпричастни към автентични летни преживявания с оперни шедьоври и балетна класика от 9 юли до 4 септември на езерото Панчарево.

Това лято предстоят две премиери - на романтичната опера "Летящият холандец" от Рихард Вагнер и балета "Сън в лятна нощ" от Феликс Менделсон Бартолди по едноименната комедия на Уилям Шекспир.
Пълният спектър от оперни представления обхваща още "Жената от езерото", "Пепеляшка", "Кармен", "Евгений Онегин", "Мадам Бътерфлай", балетите "Лебедово езеро", "Корсар" и "Зорба Гъркът" и мюзикъла "Mamma mia!".
В романтиката на пламенен залез, езерни води, жадувана духовна наслада и музикален триумф ви очакваме с нетърпение около езерното огледало на Панчарево, готови да докоснем и най-тънките струни на душата, гласи поканата на Софийската опера и балет. И добавят: "Постиженията на Софийската опера отдавна са забелязани от световната публика и специализираната преса. Нашата цел е да вървим успешно напред, въпреки предизвикателствата на времето."

XIII Летен фестивал "Опера в парка 2022" ще се състои от 25 юни до 31 юли. Представянето на открито в естествената среда в парка на Военната академия "Г. С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата в едно културно пространство от нов тип. Особено важно за нас е приобщаването на детската публика към ярки оперни образци, посочват от Софийската опера и балет.
Тази година програмата в парка на Военната академия е насочена изцяло към децата. Те ще могат да гледат "Вълшебната флейта" от Моцарт, "Хензел и Гретел" от Хумпердинк, "История с патоци, мечо и лиса" от Георги Костов, Концерт за бебоци, "Вълшебната гора" от Юлия Кръстева, "Мечо Пух" от Андрей Дреников, "Трите прасенца" от Ал. Райчев, "Червената шапчица" от Ал. Владигеров, "Шегобишко на Острова на чудесата" от Георги Костов.

Страницата подготви Вилиана Семерджиева

https://www.duma.bg/muzi-na-vodata-za-treti-pat-na-ezeroto-pancharevo-n258890