Магията на балета завладява Белоградчишките скали
12 авг 2022БНР

Магията на балета завладява Белоградчишките скали

Балетен уикенд насред скалите над Белоградчик очаква ценителите на това изкуството. Спектакълът е част от летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" на Софийска опера и балет. От 12-и до 14-и август балетът "Хиляда и една нощ" ще радва почитателите на класическия танц, които искат да съчетаят насладата от красотата на природата с тази на балета. Постановката на азербайджанския композитор Фикрет Амиров разказва историята на суровия султан Шахриар и красивата, и мъдра Шехерезада. В ролята на султана ще видим Никола Хаджитанев, който сподели специално за радио Видин, че се чувства много добре в Белоградчик.





"Още от началото на оперно-балетния фестивал тук идваме всяка година. Разбира се пропуснахме годината в пандемия, но всеки път ми е изключително приятно да съм тук. Една магична атмосфера. Идвам с много вълнение и спокойствие. От моя гледна точка спектакълът е изключително тежък. Аз имам да партнирам с две наши прима балерини - Боряна Петрова, Венера Христова, която ще изпълнява ролята на Нурида, както и София Цоцакова в същата роля. Освен многото партниране има няколко вариации изпълнени с много сложни скокове и чисто физически е наистина изтощаващ. От друга страна пък е изключително красив. Смятам, че ще е огромно удоволствие за публиката да го изгледа и искрено се надявам времето да е с нас и да може да е на открито."
 
В ролята на Шехерезада ще видим Боряна Петрова, която сподели, че с героинята си приличат много по характер. 
"Винаги идвам тук с вълнение и нагласа, че нещата ще се получат прекрасно, ще се получи магията на спектакъла и ще зарадваме публиката, заради която главно сме тук. Изключително колоритен, пищен, интересен и цветен спектакъл .Скоро не сме имали такава премиера според мен в Софийска опера. Много е интересен за гледане. Декорите, костюмите всичко е изключително интересно, завладяващо, магично бих казала. Тоест зрителите се потапят в една истинска приказка. Отделно има включени източни мотиви. Сюжета предразполага към това нещо и хореографията на Елдар Алиев е доста сложна за изпълнение технически, но смятам, че всички положихме доста усилия за да постигнем до известна степен някакво съвършенство и смятам, че добре се получава. Има още една женска роля на Нурида. Те малко се противопоставят като характери. Шехерезада е тази, която умилостивява Шахриар да не я убие. Тя е добра, нежна, милостива. Докато Нурида е по темпераментна, властна, своеволна, така че смятам, че това противопоставяне на двата женски образа също е доста интересно в спектакъла, но ролята на Шехерезада според мен е по-близка до моята същност като характер и смятам, че се получава добре и не ми се налага да влагам специално свръх усилия, за да постигна образа. Тоест идва ми отвътре както се казва."
 
Балетът "Хиляда и една нощ" ще се играе на откритата сцена на Белоградчишките скали на 12, 13 и 14 август от 20 часа
 
*Пълните интервюта с Никола Хаджитанев и Боряна Петрова чуйте в звуковите файлове.

https://bnr.bg/vidin/post/101689906/magiata-na-baleta-zavladava-belogradchishkite-skali