Концерт в две части е най-новата детска премиера на Софийската опера
26 мар 2022БТА

Концерт в две части е най-новата детска премиера на Софийската опера

Едночасов концерт в две части - "Весели песнички" и "Историята на слончето Бабар", е най-новата детска премиера на Софийската опера. Следващото премиерно представление е на 27 март.

В първата част децата чрез весели песнички ще се запознаят с буквичките на музиката - нотите. Във втората част, като един музикален релакс,  ще съпреживеят историята на малкото слонче Бабар, разказват от операта.

Франсис Пуленк написва през 1945 г. "Историята на слончето Бабар" по книгата на Жан дьо Брюноф. Преводът е на Снежина Русинова-Здравкова. Участват солистите Весела Делчева, Рада Тотева, Анна Вутова-Стойчева, Александър Георгиев, Калин Душков, Георги Джанов, Илия Илиев.

На рояла е музикантът и диригент Светослав Лазаров.

Режисьор е Юлия Кръстева, а помощник-режисьор - Румяна Димитрова. Художник е Нела Стоянова, хореографията е на Мария Йорданова.

Историята разказва за малко слонче, което се ражда в голямата гора. Един ден, ловец убил майката и Бабар, изплашен побягнал. Попаднал в голям град. Там се запознал със Старата дама, която много обичала да прави добрини.

Двамата станали много добри приятели. Понякога Бабар се натъжавал, защото си спомнял за голямата гора и своята майка. Минали две години. Един ден Бабар срещнал своите братовчедчета Артюр и Селест. Той решил да напусне града и да се завърне в голямата гора. А през това време в нея се случило необичайно събитие. Старият крал, докато се разхождал, изял отровна гъба. Разболял се и починал. Старите слонове се събрали да изберат нов крал. Точно в този момент се появили Бабар, Артюр и Селест. Най-мъдрият слон, Корнелиус, предложил Бабар да бъде новият крал, защото е живял при хората и е научил много от тях. Бабар приел предложението като уточнил, че по време на пътуването са се сгодили със Селест. Слоновете избрали Бабар и Селест за крал и кралица. Всички животни от Голямата гора отпразнували коронацията и сватбата на Бабар и Селест.

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/238646-kontsert-v-dve-chasti-e-nay-novata-detska-premiera-na-sofiyskata-opera-