Болшой театър е получил компенсация за недополучени доходи заради карантината
31 авг 2020Аргументы и Факты - aif.ru

Болшой театър е получил компенсация за недополучени доходи заради карантината

Болшой театър е получил държавна компенсация за недополучени заради карантината доходи за три месеца. За това, по данни на РИА Новости, е заявил генералният директор на театъра Владимир Урин.

По думите на ръководителя на Болшой театър, правителството е възмездило само частично месеците на принудително бездействие, а част от средствата театърът е имал сам, благодарение на ежегодния резерв на определена сума за непредвидени обстоятелства. 

Урин съобщава също, че правителството разглежда вариант за съкращаване на разходите в бюджетната сфера с 10% и затова на Болшой театър, по думите на неговия директор, ще се наложи да затегне колана през 2021 година. При това Урин подчерта, че цената на билетите в Болшой театър няма да се повишават.

По думите на генералния директор на театъра, за времето на карантината Болшой театър е недополучил от продажба на билети от порядъка на 850 милиона рубли, а с оглед отмяната на гастролите сумата превишава милиард.

По-рано министър председателят на Руската Федерация Михаил Мишустин подписа постановление за заделяне на 7,48 милиарда рубли за реконструкция на Камерната сцена на Болшой театър. Проектните работи ще приключат следващата година, а основната реконструкция ще продължи от 2022 до 2024 г.

Държавният академичен Болшой театър ще открие 245-ия си сезон на 6 септември с операта на Джузепе Верди „Дон Карлос“, една от главните партии в която ще изпълни Анна Нетребко. Продажбата на билети е започнала от 15 август.

https://aif.ru/culture/theater/bolshoy_teatr_poluchil_kompensaciyu_nedopoluchennyh_dohodov_iz-za_karantina