„Атила“ на Софийската опера превзе Opera Vision
20 мар 2021Софийска опера и балет

„Атила“ на Софийската опера превзе Opera Vision

Снощи Софийската опера и балет представи за втори път свой спектакъл чрез световната платформа Опера Вижън.

След „Борис Годунов“ през лятото на миналата година, зрители от цял свят се насладиха на гпандиозната постановка на „Атила“ от Джузепе Верди. Постановката на Пламен Карталов от 2011 г. е реализирана на историческата крепост Царевец край Велико Търново.

Излъчването започна точно в 19 ч. централно европейско време. Постепенно във виртуалната оперна зала започнаха да влизат зрители от цял свят - Ню Йорк, Хонг Конг, Амстердам, Мадрид, Брюксел, Барселона, Мелбърн, Рим, Виена, Полша, Сао Пауло, Берлин, Щвейцария.

В чата на живо по време на излъчването, те поздравяваха Софийската опера и Опера Вижън за възможността да гледат „Атила“ – едно заглавие, което не се поставя особено често по световните сцени. Почитателите на операта веднага отбелязаха мястото, където е заснет спектакълът, пищната сценография и необичайните костюми. Те се интересуваха от историята на Царевец и как е създаден спектакълът на това огромно пространство. Макар и само любители на операта, участниците в чата правеха изключително професионални коментари за детайли от постановката и вокалната интерпретация на артистите.

Голямата звезда на световната опера – Орлин Анастасов – заслужи адмирациите на всички. Публиката бе приятно изненадана, че тук той си партнира с брат си – баритона Венцеслав Анастасов. Даниел Дамянов получи заслужени аплодисменти като Форесто, а за Радостина Николаева бе отбелязано колко млада певица се въплъщава в ролята на Одабела. Диригент на продукцията бе Алесандро Санджорджи, сценографията – на Борис Стойнов, а костюмите – на Любомир Йорданов. Участваха оркестърът и хорът на Софийската опера и балет.

В края на първо действие разговорите в чата спряха – публиката следеше Орлин Анастасов като омагьосана. Бяха впечатлени от цялата визия и концепция на представлението – цветовете, ефектите, движението по сцената. Беше отбелязано и изключително доброто качество на записа – като звук и картина.

Оказа се, че Николай Гяуров и Борис Христов все още са особено почитани по цял свят. В размяната на реплики в живия чат хората си припомняха техните забележителни постижения. Споменаваха се и други певци от различни поколения – от Марти Талвела и Мати Салминен през Вериано Лукети до Людовик Тезие и Лука Салси. Коментарите не стихнаха до последния акорд – благодарности за преживяването и пожелания за още такива прекрасни спектакли.

Ето само някои от впечатленията на зрителите:

„Прекрасен, чудесен, силен, впечатляващ спектакъл! Изключителен звук при постановка на открито. Хиляди благодарности на артистите и техническите служби, които направиха възможно за всеки, който има интернет връзка, да се наслади на „Атила“.“

„Браво, София!“

„Невероятен спектакъл!“

„Благодарим за чудесната вечер!“

„Прекрасният изглед от Царевец допринася за изключителния декор на сцената. Завиждам на всички, които са се насладили на живо преди години. Благодарим ви, че ни позволихте да се възползваме от това и в мрежата.!“

След снощното излъчване, гледанията на "Атила" продължават да се множат, тъй като записът остава на сайта на платформата. Това е поредното постижение на Софийската опера, водена умело от акад. Пламен Карталов. Да влезеш в домовете на хората от цял свят и да задържиш тяхното внимание – какво по-голямо признание от това!

„Атила“ може да бъде гледана на сайта на Опера Вижън до 12 часа на обяд на 19 юни 2021 г.