Зорница Рийс

Зорница Рийс
  • Предстоящи представления
    • РЕЙНСКО ЗЛАТО Опера от Рихард Вагнер / Пръстенът на нибелунга
    • ВАЛКЮРА Опера от Рихард Вагнер / Пръстенът на нибелунга

Биография

Зорница Рийс, родена Бахарова е втора концертмайсторка в Държавната филхармония в Нюрнберг. Родена в София, тя се премества осем годишна в Германия, където завършва Музикалната академия "Франц Лист" във Ваймар при проф. д-р Фридеман Айххорн.

От 2007-2009 учи в престижното "Джулиард Скул" в Ню Йорк при проф. Джоел Смирнов, където получава магистърска степен.

През 2011 г. завършва образованието си в Мюнхенската музикална академия при проф. Инголф Турбан с диплома на солист.

Зорница дебютира като солистка на девет години с Хоферския симфоничен оркестър. Следват солистични изяви със различни оркестри в Европа и САЩ, между който Симфоничния оркестър на Баден-Баден, Курпфалцския камерен оркестър, Арт симфони Ню Йорк и други.

Тя постига първи награди на федералния конкурс "Млади музиканти" Германия, на конкурса "Лайънс" в Нюрнберг и на международния конкурс "Citta di Padova 2009" в Италия.

Получава стипендии от Германската академична обменна служба (DAAD) за своето пребиваване в САЩ, 3 стипендии от Джулиард Скул , музикалната академия "Карл Флеш” и на “Германската фондация музикален живот”.

Като камерна музикантка, тя е свирила с различни ансамбли в Пол Хол и Карнеги Хол в Ню Йорк, на различни фестивали в Германия, Италия и Швейцария. Участвала е в “Густав Малер Оркестър” под ръководството на Клаудио Абадо.

Преди да приеме позицията в Нюрнберг, Зорница е назначена от 2009-2013 като първа концертмайсторка в Държавния филхармоничен оркестър в Майнц. От тогава тя е често поканвана гост-концертмайсторка в Германия и Европа, включително във Франкфуртския музикален оркестър, Мюнхенския радиооркестър, Държавната филхармония
Рейнланд-Пфалц, Берлинския концертен оркестър, "Палау делес Артес Реина София" във Валенсия и други ансамбли.

През 2016 г. издава първия си албум с японската пианистка Киоко Асака озаглавен "Песни за цигулка и пиано" за лейбъла Орплид.

От 2021 тя е доцент за цигулка в Университета “Фридрих Александер” в Ерланген/ Нюрнберг.

Виж всичко