Уго Де Ана

Режисьор, сценограф

Уго Де Ана
 • Предстоящи представления
  • АИДА Опера от Джузепе Верди
  • НОРМА Опера от Винченцо Белини
  • НОРМА Опера от Винченцо Белини
  • НОРМА Опера от Винченцо Белини
  • АИДА Опера от Джузепе Верди

Биография

Уго де Ана се дипломира в художественото училище "Ернесто де ла Каркова" в Буенос Айрес като преподавател по изобразително изкуство и дизайн за телевизия и кино. Веднага след дипломирането си преподава в Универсидад де ла Плата. Кариерата на световноизвестния режисьор започва като технически директор и изпълнителен продуцент в театър "Колон" в аржентинската столица. Там той поставя опери като "Турандот", "Вертер", "Дон Карлос", "Селска чест", "Палячо", "Медея" и "Животът на развратника". Някои от тези заглавия са дебютни за прохождащата в онези години по световните сцени Гена Димитрова. 

По-късно Де Ана се премества в Сантяго де Чили, където е постановчик на "Ромео и Жулиета", "Лукреция Борджия", "Дон Карлос" и "Хофманови разкази". Три поредни години получава наградата на критиката за най-добър режисьор. Започва сътрудничество с „Театро де ла Сарсуела“ в Мадрид и с оперния театър „Лисеу“ в Барселона, където подписва творби като "Армида", "Андре Шение", "Валкюра", "Бохеми", "Хермиона" и "Отело".

Уго де Ана прави своя италиански дебют през 1990 г. с постановката на "Моисей в Египет" в Болоня. От този момент започва да си сътрудничи с най-важните италиански театри: Театро Ла Скала в Милано ("Лукреция Борджия", "Самсон и Далила", "Силата на съдбата" и "Трубадур"), Театро Реджо в Торино ("Манон Леско"), Театро Сан Карло в Неапол ("Моисей в Египет"), операта в Рим ("Хермиона", "Вертер", "Мария Виктория" и "Пламъкът", "Севилският бръснар", "Ирис"), Арена ди Верона ("Набуко", "Хофманови разкази"), оперния фестивал Росини ("Семирамида"), Театро Ла Фениче във Венеция ("Кармен"), както и театрите на Генуа, Катания и Парма.

Поставя "Сомнамбула" на Международния фестивал в Сантандер през лятото на 2007. Работил е също с Дойче опер Берлин ("Дон Карлос"), Ковънт Гардън в Лондон ("Лукреция Борджия", "Дон Карлос"), оперите в Севиля ("Аида") и Тел Авив ("Тоска"). Между неговите постановки са: "Сид" в Севиля и Вашингтон, "Симоне Боканегра" в Парма, Турандот, "Любовен еликсир" и "Норма" в Токио. Неотдавна Уго де Ана режисира "Фауст" от Гуно в Театро Реджо в Парма и завърши оперния цикъл „Фауст“. Има голям успех с режисурата на "Чувство" за откриването на сезона през 2011 в Театро Масимо в Палермо.

Носител на наградата "Абиати" за режисурата на "Ирис", "Турандот" и "Хофманови разкази" през 1997 г. За постановката на "Дон Карлос" в Театро Реал в Мадрид през 2001 г. е отличен за най-добра режисура, сценография и костюми. През 2002 г. печели наградата "Опера" за "Силата на съдбата" и две години по-късно за "Фауст" от Гуно.

Виж всичко