Томас Вайнхапел

Томас Вайнхапел
  • Предстоящи представления

Биография

Томас Вайнхапел, роден в Долна Австрия, винаги е поставял високи изисквания към себе си. От времето, прекарано в Хора на виенските момчета, и във Виенския университет по изкуствата, неговият естествен оптимизъм подхранва решимостта му да определя бъдещето и да приема трудни предизвикателства.

Насърчен от специалиста по Вагнер Щефан Микиш, той се възползва от принудителното прекъсване поради корона-вируса, за да доразвие таланта си и да се превърне от лиричен в драматичен баритон.

Въпреки че през 2017 г. получава двете най-високи чешки оперни награди за Хамлет („Талия“ за най-добър оперен певец“, и „Либушка“ за най-необичайна интерпретация на ролята присъдена от журито на фестивала „Опера“), те не са крайната му цел. Напротив: той се възползва от периода на блокиране и се ориентира към Вагнерови роли, които високо цени като Каспар („Вълшебният стрелец“), Пизаро („Фиделио“), Клингзор („Тристан и Изолда“), както и Вотан, Телрамунд („Лоенгрин“), Холандеца („Летящият холандец“), Йоан (“Саломе“).

Гастролирал е в София през 2018 за участие в изпълнението на симфония №8 от Малер, както и през 2021 за „Песни за Земята“ от Малер.

Неговите изпълнения в съвременни произведения са в „Кармина бурана“ в Графенег, 2015 и Грац, 2018, на фестивала в Брегенц. Понякога се обръща и към оперетата с роли като Данило във „Веселата вдовица“ и Граф Омонай в „Циганския барон“, в Държавния театър в Баден, 2019).

Все по-важен аспект в живота му е неговият ангажимент към децата, страдащи от неврофиброматоза. Срещите с тези деца и техните засегнати семейства го карат през 2017 г. да започне да организира и да участва в благотворителни концерти за Международната пациентска организация за деца с неврофиброматоза. От 2019 г. за него е чест и привилегия да служи като техен културен посланик р Австрия.

През декември 2021 г. участието му с Кралския филхармоничен оркестър на коледните концерти в Ливърпул получава висока оценка. През лятото на 2022 г. той получи изключителни похвали за първата си интерпретация на Марсел в „Бохеми“ от Пучини. В началото на 2022/2023 г. той отпразнува своя дебют в Бремерхафен като Каспар във „Вълшебният стрелец“ от Вебер. Това беше втората му роля от списъка с новите му задачи като драматичен баритон. Неговото убедително представяне като Вотан на „Donaufestival“, 2021 проправи пътя за нова глава в динамичната одисея на Томас Вайнхапел. По-нататък той изпълнява през февруари 2023 г. Ескамилио („Кармен“) на сцената на Баден и през лятото на 2023 г. Поза („Дон Карлос“) на фестивала в Клостернойбург близо до Виена (режисьор Гюнтер Гройсбьок). През октомври 2023 г. той е Данило в операта на NCPA в Пекин и през ноември 2023 г. участва в  благотворителен концерт в полза на Хора на виенските момчета във Виена. През януари тази година имаше концерт с Таня Кун във Виена (16 януари) и му предстои да бъде отново Каспар на фестивала в Ютин през лятото на 2024 г., както и през 2025 Скарпия („Тоска“) в Баден.

С огромно нетърпение очаква дебюта си като Телрамунд в прочутата Вагнерова опера „Лоенгрин“ на Софийския Вагнеров фестивал през юни 2024 г.

Виж всичко