Сук-йонг Ким

Сук-йонг Ким

Биография

Сук-йонг Ким, завършва Музикалния колеж към университета „Ханянг“ със специалност вокална музика, е оперен режисьор, който активно представя спектакли в Корея. Получава и магистърска степен по музикален театър и опера като първия азиатски магистър в Държавния университет в Аризона. Освен това завършва курс по музикално-драматична режисура в същото висше училище и през 2013г. се завръща в Корея, за да защити докторантура по театър в университета „Ханянг“. Тя е призната за това, че е въвела и представила нов стил на режисура на корейската оперна сцена със своята задълбочена и деликатна интерпретация на драмите и сложна сценична композиция.

През 2015г. е поканена да режисира оперетата „Прилепът“ за откриващото представление на Гранд театър „Виктория“ в Сингапур. Спектакълът показва защо работата ѝ е обичана от публиката – чрез общуването с публиката и намирането на оригиналността на творбата – от 2014г. насам. Той също така обяснява защо много от режисираните от нея творби са избирани като отлични представления от Корейската асоциация за култура и изкуство всяка година и гастролират в големи театри в страната.

Сук-йонг Ким е най-често избираният режисьор да режисира седем пъти на Корейския оперен фестивал, който е най-голямата програма за оперни поредици в Корея от създаването си през 2010г. Тя участва активно и в започналия през 2016г. Сеулски оперен фестивал като главен режисьор в продължение на седем години. Пише и сценарии; сред собствените ѝ сценарии и режисьорски работи са оперите „Кралица Хео“, „Лий Джонг-сеоп“, „Художникът“, „Хаенйео“, „Брилянтна ярост“, „Капернаум“, както и музикалните драми „Историята на бащата“, „Музикалният готвач“, „Свидетелят със сините очи“ и „Три жени“.

През 2022г. тя режисира операта „Бохеми“ – първият корейски режисьор от 17 години насам в Корейската национална опера, която е приета с голям успех. През 2023г. планира корейска премиера на операта „Роберт Дяволят“. Понастоящем тя преподава и като доцент в университета „Седжонг“ и като почетен професор в Сеулския кибер университет.

Виж всичко