Силвия дала Бенета

Силвия дала Бенета

Биография

Силвия дала Бенета е сред водещите драматични колоратурни сопрани на световната сцена. Постигнала забележителен успех в цяла Италия, Европа и Азия, нейният преход през последните сезони към Вердиев драматичен колоратурен репертоар заслужено получи внимание и одобрение.

Ангажиментите ѝ този сезон включват откъси от „Набуко“ и „Аида“ на фестивала „Бустан“ в Бейрут, „Норма“ във Ферера, Вердиевия „Реквием“ в София, „Така правят всички“ в Мексико, Йерусалим и Парма и „Веселата вдовица“ в Катания.

Италианското сопрано започва сезон 2015/2016 с Елизабет в „Елизабет, кралица на Англия“ в Сасари. После пее Гюлнара в „Корсар“ на престижния фестивал „Верди“ в Парма, Маргарита в „Хугеноти“ в Операта в Ница, Норма в Люцерн, Бианка в „Бианка и Фернандо“ на фестивала „Росини“ във Вилдбад, Аида в Малта, Сакунтала в „Легендата за Сакунтала“ от Алфано в Катания и Оперни гала концерти в Унгария със симфоничния оркестър на MAV.

През сезон 2014/2015 италианското сопрано изпъква в дебютната си роля като Абигайл в „Набуко“ в Гозо, Малта, като преди това дебютира като Елвира в „Ернани“ в Литвийската национална опера във Вилнюс; Семирамида в Ница, Дона Анна в „Дон Жуан“ в Пиза, Фиорила в „Турчинът в Италия“ в Катания, София/Херонима в световната премиера на „Ел Греко в Атина“ от Хацинасиос, Елеонора в „Сицилианска вечерня“ и Изабела в „Щастливата измама“ на фестивала „Росини“ във Вилдбад.

Сезон 2013/2014 е белязан с нейните интерпретации на две Вердиеви роли, „Реквием“ в Йези и Алис във „Фалстаф“ в Сасари и Йези, както и от изпълнения на „Норма“ от Белини в Загреб и Микаела в „Кармен“ в театър „Карло Феличе“ в Генуа и гала концерти в театър „Олимпико“ във Виченца и театър „Алфиери“ в Асти.

Обширният репертоар на ​Силвия Дала Бенета включва ролите на Гюлнара в „Корсар“ (фестивал „Верди“ в Парма и ABAO Билбао), Джизелда в „Ломбардци“ (театър „Реджо“ в Парма), Чо-Чо-Сан в „Мадам Бътърфлай“ (на турне с театър „Верди“ в Триест), Мими в „Бохеми“ (Палма де Майорка и Хонгконгски център за изпълнителски изкуства), Лиу в „Турандот“ (театър „Верди“ в Пиза), Хана Главари във „Веселата вдовица (театър „Верди“ в Триест, театър „Карло Феличе“ в Генуа и Фондация „Арена ди Верона“), Микаела в „Кармен“ (Арена ди Верона, театър „Масимо“ в Палермо и гореспоменатата постановка на „Карло Феличе“), Маргарита във „Фауст“ на Гуно (театър „Кочия“ в Новара), Жулиета в „Ромео и Жулиета“ (Триест) и четирите жени в „Хофманови разкази“ (Circuito Lirico Lombardo).

Интерпретацията на ​Силвия Дала Бенета на Виолета Валери от „Травиата“ се е превърнала в еталон, с изпълнения в първите театри в Италия и на фестивали по цял свят, включително Театър “Реджо“ в Торино, „Маджио Музикале“ във Флоренция, Арена ди Верона, театър „Карло Феличе“, операта в Торонто-Мисисауга, Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго (с прожекции в кина в цяла Италия) и националния театър „Мохамед V“ в Рабат.

Белкантовият репертоар също така играе значителна роля в широкообхватната кариера на Дала Бенета, с успехи като Норма (Пиза, Кремона, Павия, Комо, Бреша, Тренто и Загреб), главната роля в „Лучия ди Ламермур“ (Каляри, Триест, Фермо, Висбаден, Берн, Мисисауга, Санкт Гален, Ливорно, Пиза, Лука и Равена), „Семирамида“ на Росини (Ливорно, Пиза, Лука, Люберон и Ница), и Фиорила в „Турчинът в Италия“ (Хамбург, Пиза, Триест, Катания).

​Силвия Дала Бенета е сътрудничила с диригентите Никола Луизоти, Даниел Орен, Андреа Батистони, Джампаоло Бизанти, Даниеле Калегари, Пиерджорджо Моранди, Донато Ренцети, Карло Монтанаро и Ренато Палумбо, наред с други, както и с режисьори като Франко Дзефирели, Джонатан Милър, Даниеле Абадо, Лоран Пели и Хенинг Брокхаус. Търговските ѝ записи включват „Фауст“ на Гуно, солов албум с арии (Kikko Music) и DVD с постановката на „Корсар“ на театър „Реджо“ в Парма на Unitel Classica.

Виж всичко