Саймън О'Нийл

Саймън О'Нийл

Биография

Новозеландецът Саймън О'Нийл е един от най-добрите героични тенори на международната сцена. Той често концертира в Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Берлин, Хамбург, Виена и Байернската държавна опера, Ла Скала, както и на фестивалите в Байройт, Залцбург, Единбург и BBC Proms, като участва с редица прочути диригенти, сред които Даниел Баренбойм, сър Саймън Ратъл, Джеймс Ливайн, Рикардо Мути, Валери Гергиев, сър Антонио Папано, Пиер Булез, сър Марк Елдър, сър Колин Дейвис, Едо де Варт, Фабио Луизи, Доналд Ръникълс, Кристиан Тилеман, Яп ван Цведен, Даниел Хардинг, Симон Янг, Андрис Нелсънс, Пиетари Инкинен, Еса Пека Салонен и Густаво Дудамел.

Изпълненията на Саймън в ролята на Зигмунд от „Валкюра“ в Кралската опера в Ковънт Гардън с Папано, в Театро ала Скала и Берлинската Щатсопера с Баренбойм, в Метрополитън опера с Руникълс в прочутата постановка на Ото Шенк, с Луизи в цикъла „Пръстенът“ на Лепаж и в постановката на Гьотц Фридрих в Дойче опер Берлин с Ратъл бяха приети с голямо одобрение от критиката. Международната преса го описва като „образцов Зигмунд, страхотен глас“, „Най-вагнеровият тенор на своето поколение“ и „турбулентен тенор“.

През този сезон Саймън дебютира в Парижката национална опера и се завръща на сцената на Баварската Щатсопера в главната роля в „Парсифал“ с Янг, Зигмунд във „Валкюра“ за Лайпцигската опера, главната роля в „Тристан и Изолда“ в операта в Санта Фе с Гафиган, Флорестан във „Фиделио“ със Симфоничния оркестър на Сидни с Янг, Борис в „Катя Кабанова“ с Лондонския симфоничен оркестър и Зигфрид в концерт със Симфоничния оркестър на Баварското радио с Ратъл, а след това със Симфоничния оркестър на Базел и Елдър.

Сред забележителните му дебюти са в Кралската опера (2005 г.) в ролята на Йеник в „Продадена невеста“ с Макерас, на Залцбургския фестивал (2005 г.) във „Вълшебната флейта“ с Мути, в Метрополитън опера (2006 г.) в ролята на Върховен жрец в „Идоменей“ с Левин, в Опера Австралия (2009 г.) в ролята на Сергей в „Лейди Макбет от Мценск“ на Шостакович с Армстронг, Зигмунд във „Валкюра“ в Ла Скала (2010), Щатсопер „Унтер ден Линден“ Берлин с Баренбойм и Байернската държавна опера с Нагано (2013), Председателят Мао в „Никсън в Китай“ с Ренес в операта в Сан Франциско (2012) и Виенската държавна опера (2012) в главната роля на „Парсифал“ с Тилеман.

Саймън дебютира на Байройтския фестивал с ролята на Лоенгрин в новата постановка на Ханс Нойенфелс с Андрис Нелсънс и се завръща като Парсифал в прочутата постановка на Стефан Херхайм с Даниеле Гати.

Сред значимите му ангажименти са откриването на сезона на Ла Скала като Зигмунд във „Валкюра“ с Баренбойм и във Виенската държавна опера с Велзер-Мьост. Завръща се като Зигмунд в прочутия цикъл на Кийт Уорнър от Кралската опера в Ковънт Гардън, където изпълнява още: Лоенгрин, Фиделио, Щолцинг в „Нюрнбергските майстори певци“ и главната роля на Парсифал. Дебютира с оркестъра на Хале в главната роля на „Зигфрид“ от Вагнер в концерт със сър Марк Елдър на Единбургския фестивал и с Яп ван Цведен с Хонконгската филхармония – и двете изпълнения са издадени на CD.  Дебютира в ролята на Кайзерът в „Жената без сянка“ в Берлинската Щатсопера със Симон Янг и в ролята на Барабанчикът във „Воцек“ с Левин в Метрополитън опера.

В изключително кратък срок Саймън дебютира в главната роля на „Отело“ от Верди на концерт в Барбикан с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на сър Колин Дейвис (2009 г.). Изпълнението му е високо оценено от критиката, която определя музикалното и драматичното му превъплъщение в образа на прочутия герой като „вълнуващо“, „триумф“, „огромно изпълнение“, „невероятен дебют в главната роля, даващ основание да се твърди, че той е най-добрият героичен тенор, появил се през последното десетилетие“. След това той изпълнява ролята на сцената в Хюстън, Бостън, Окланд и Сидни.

Саймън се изявява в много от водещите концертни зали в света, включително в Карнеги Хол за „Песен на земята“ с Джеймс Ливайн и оркестъра на Метрополитън и „Тържествена меса“ с Бостънския симфоничен оркестър, Флорестан във „Фиделио“ на Залцбургския фестивал и BBC Proms с Баренбойм и с Националния симфоничен оркестър и Ешенбах в Кенеди Център.

Саймън става офицер на Новозеландския орден за заслуги в списъка с почести за рождения ден на кралицата през 2017 г. Той е възпитаник и носител на докторска степен по музика (Honoris Causa) от Университета Виктория в Уелингтън и е възпитаник на Университета Отаго, Манхатънското музикално училище и Оперния център Джулиард. Той е стипендиант на „Фулбрайт“, през 2005 г. е удостоен с титлата „Лауреат по изкуствата на Нова Зеландия“, а през 2002 г. е големият финалист в Националните прослушвания на Метрополитън опера, където се завръща като гост-артист през 2007 г. Той е изобразен и на пощенската марка за изпълнителски изкуства на Нова Зеландия от 1998 г., която е с номинал един долар.

Виж всичко