Сара-Нора Кръстева

Художествен ръководител на балета

Сара-Нора Кръстева

Биография

Сара-Нора Кръстева завършва Националното училище за танцово изкуство през 1996 г. в класа на доц. Калина Богоева. Още като ученичка има успешни балетни изяви, които намират израз през 1995 г. в награда за балетни постижения и награда за най-перспективен млад изпълнител в Националния балетен конкурс „Анастас Петров”.

През учебната 1995-1996 г. е удостоена със стипендия „Анастас Петров”. През същата година е с отличие за най-млад участник на Международния балетен конкурс в Осака - 1996, а през 1997 г. е финалист на Международния балетен конкурс в Москва.

Веднага след дипломирането си тя постъпва в балетната трупа на Националната опера и балет, преминавайки през всички категории от ансамбъл до солистка, макар че застъпва в тежки солови партии още с назначаването си.

От 2003 г. е Прима, а от 2009 г. е най-младият директор на Националния балет.

Репертоар: Китри и Кармесита - „Дон Кихот”, Мирта - „Жизел”, Одета-Одилия - „Лебедово езеро”, Зобеида - „Шехерезада”, Фея Люляк и Аврора - „Спящата красавица”, Ефи - „Силфида”, Маргарита Готие - „Дамата с камелиите”, Елина - „Козият рог”, Марина и Мадам Ортанс - „Зорба гъркът”, Индийска кукла - „Лешникотрошачката”, Солистка в постановки на Баланчин и в „Половецки танци”, Черен рицар - „Кръстоносци”, Зла сестра и Майка - „Пепеляшка”, множество концертни сола и Па де дьо.

Международната си кариера Сара-Нора Кръстева започва с покана за гастрол в „Baletto del Sud” – Италия, в ролята на Одета-Одилия. Като резултат от успешното си представяне получава тригодишни ангажименти в спектакли на трупата – „Рапсодия в синьо”, „Шехерезада”, „Лебедово езеро” и други. Самостоятелно гостува и в Швейцария на „Ваllet Romand” в „Лешникотрошачката”. Съвместно с Националната балетна трупа гостува в Испания, Италия, Гърция, Холандия, Унгария, Германия, Турция, Южна Америка – Перу и Боливия, Япония.

През 2002 г. завършва педагогика  в Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София при доц. Калина Богоева.

През 2003 г. е удостоена с наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира” за ролята на Черния рицар в „Кръстоносци”.

През 2008 г. е наградена от министъра на културата проф. Стефан Данаилов със „Сребърен ритон” за изключителни заслуги за популяризиране на българската култура.

През 2009 г. е в журито на Първия международен балетен фестивал „Млади звезди” – София.

През 2011 г. получава награда "ЗОЛОТАЯ МУЗА" за принос в българо-руските взаимотношения в областта на културата.

Член на жури в международни балетни конкурси.

Под нейно ръководство през 2013г. балета на СОБ е награден със "Златно перо"-за принос в Бг.култура.

На церемония през 2016 е наградена лично от министър Вежди Рашидов с най-високото отличие на Министерство на културата "Златен век" за изключително големи заслуги в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. 

Виж всичко