Рамона Тулумани

Рамона Тулумани

Биография

Рамона Тулумани е родена в Тирана, Албания, на 5 юли 1985 г. Още от дете тя започва да свири на пиано, като дори печели някои награди. След това учи пиано и пеене в гимназията по изкуствата, като се дипломира само с пеене. Завършва Академията за изящни изкуства в Тирана с пеене. През първата си година в Академията тя е в майсторския клас на прочутото сопрано Катя Ричарели. Участва също и в няколко други майсторски класа на Катя в Рим, както и в други градове в Италия.

Рамона завършва Академията за изящни изкуства с отлични резултати. След това тя се състезава за участие в майсторския клас на голямото сопрано Райна Кабаиванска  в София. Рамона е сред десетте избрани от нея измежду сто певци. След приключване на обучението си с двете оперни диви тя изцяло се посвещава на оперната сцена.

Тя се изявява успешно на сцената на Тиранската националната опера и балет в опери като „Риголето” и „Травиата” на Верди. Тези две опери съпътстват младата певица в Италия много много пъти, където режисьор е Катя Ричарели. Рамона участва с успех в операта „Бохеми”, „Любовен еликсир”, „Вилиси” и т.н. Но операта, която пее най-много пъти и продължава да пее е „Травиата”. Тя играе главната роля на Виолета. Диригентите, с които си сътрудничи, са Даниеле Аджиман, Вито Клементе, Леонардо Куадрини, Виторио Паризи, Джанкарло де Лоренцо и т.н.

Голяма емоция е, когато през 2013 г. пее във Ватикана по случай рождения ден на папа Франческо. Рамона е първото албанско сопрано от страната на майка Тереза, поканено на такова голямо събитие. В един от репортажите на “RAI 3”, Рамона е представена като „най-красивия глас на това събитие”.

Тя е пяла в много страни, в Париж, Атина, на Охридския летен фестивал в Македония, в Организацията на обединените нации в Женева и т.н. Всяка година Рамона участва в концерта „Тримата тенори” в Тирана като специален гост.

Преподавател е в Албанската академия на изкуствата.

Тя е „Посланик на мира” от 2007 г. и получава автограф от Бан Ки Мун през 2007 г

Виж всичко