Оксана Шилова

Оксана Шилова

Биография

Сопраното е лауреат на  V Международен конкурс за млади оперни певци на името на Н. А. Римски – Корсаков в Санкт-Петербург през 2002 година. Тя е лауреат на Международния конкурс за оперни певци в Женева  и носител на специално отличие за най-добро изпълнение на френско произведение през 2003 г. Лауреат е на  III  Международен конкурс „Елена Образцова” през 2003 година и др.

Шипилова завършва през 2000 година Санкт-Петербургската консерватория, а още през 1999 година е солистка в Академията за млади оперни певци към Мариинския театър. От 2007 г. е солистка в Мариинския театър.

Оксана Шипилова изпълнява централни партии в известни опери в Мариинския театър. Между тях са:

Людмила от „Руслан и Людмила” на М. Глинка

Ксения  от „Борис Годунов” на  М. Мусоргски

Ема от „Хованщина” на М. Мусоргски

Норина от „Дон Паскуале” на Г. Доницети

Лучия от „Лучия ди Ламермур” на Г.Доницети

Фраските от „Кармен” на Ж. Бизе

Антония от „Хофманови приказки” на  Ж. Офенбах

Памина от „Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт

Елена от „Сън в лятна нощ” на Б. Бритен

Джилда от „Риголето” на Дж.Верди

Оксана Шилова има чести гастроли из цяла Русия, в това число и на сцената на Болшой театър, а също така и в чужбина.

Оксана Шилова е работила с известни диригенти като Валери Гергиев, Пабло Херас-Касадо, Джанандреа Носеда, Туган Сохиев, Микаел Гютлер, Николай Знайдер, Константин Орбелян, Михаил Татарников.

Оперните ѝ връхни точки включват Виолета („Травиата“) в най-добрите руски театри и предстоящия дебют в Софийската национална опера. Участвала е в три различни постановки на „Травиата“ в Мариински и Болшой театър и е работила със следните режисьори: Шарл Рубо, Франческа Замбело и Клаудия Шолти. Тази ù роля високо оценена от критиката и публиката.

Виж всичко