Наталия Тимченко

Наталия Тимченко

Биография

Роденото в Украйна сопрано Наталия Тимченко от няколко години се изявява редовно на сцената на световно-известния Мариински театър в Санкт Петербург, Русия, пеейки под палката на международно признатия диригент Валери Гергиев.

Нейният репертоар включва широка и разнообразна гама от много от най-изискващите важни елементи от лиричния и спинтовия репертоар, включително роли като Леонора в „Силата на съдбата“, Леонора в „Трубадур“, Амелия в „Бал с маски“ и Аида в „Аида“ от Верди, Чо-чо-сан в „Мадам Бътерфлай“, Лиу в „Турандот“, Мими в „Бохеми“, Тоска в „Тоска“ и Сестра Анджелика в „Сестра Анджелика“ от Пучини, Неда в „Палячи“ от Леонкавало, Дона Елвира в „Дон Жуан“ от Моцарт, Татяна в „Евгений Онегин“ и Лиза в „Дама пика“ от Чайковски, Катерина Измайлова в „Лейди Макбет от Мценск“ от Шостакович, Ема в „Хованщина“ от Мусоргски, Полина в „Картоиграчът“ от Прокофиев, Земфира в „Алеко“ от Рахманинов, Милитриса в „Приказка за цар Салтан“ и Купава в „Снежанка“ от Римски-Корсаков и Дона Анна в „Каменният гост“ от Даргомижски.

Концертният ѝ репертоар включва „Реквием“ от Верди, 14-та симфония от Шостакович, песни от Рахманинов, песни от Чайковски, „Моравски дуети“ от Дворжак, „Стабат матер“ от Перголези, много български, украински и руски песни.

Г-жа Тимченко е гостувала на много от световните най-престижни сцени, включително Опера на Бастилията в Париж, вашингтонския Кенеди център, Карнеги хол в Ню-Йорк,  театър „Лисеу“ в Барселона, Барбикан хол в Лондон, театър „Ан дер Вийн“ във Виена, Марсилската опера, залата на Ен Ейч Кей в Токио, Московската филхармония и фестивалния театър в Баден-Баден, Салернската опера, театърът в Мачерата, Фестивала на Афродита (Кипър), Дюселдорфската опера, Новосибирската опера, Минската опера, Киевската опера, Владивостокската опера, Михайловския театър (Санкт Петербург), Санкт Петербургската филхармония, Храмовата сцена в Луксор и много други.

Получател на многобройни награди на международни конкурси като Международния певчески конкурс „Елена Образцова“ в Киев и Международния певчески конкурс „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург, г-жа Тимченко е завършила Националната консерватория на България и Академията за млади певци в Мариинския театър под ръководството на прочутата Лариса Гергиева. Учила е под напътничеството на Людмила Демианиук от 1999 г., проф. Констанца Вачкова от 2002 г. и напоследък при знаменитото сопрано и вокален педагог Вирджиния Дзеани.

Г-жа Тимченко понастоящем живее във Франция.

https://www.mariinsky.ru/company/opera/soloists/soprano/tymchenko_nata

Виж всичко