Луна Вини

Биография

Луна Вини е родена през 1998 г. Завършва с отличие Института за висше музикално образование „Р. Франчи“ в Сиена на 17-годишна възраст, под ръководството на маестро Лучано Тристаино.

От съвсем ранна възраст свири в различни оркестрови музикални състави, като солист и камерна музика в „Дуо Марилу“ с пианистката Мариана Тонджорджи.

Печелила е многобройни награди на национални и международни конкурси като солистка: Виртуозна награда (Моцартеум / Залцбург), Изгряваща звезда 2019 (Фестивал за флейта „Сър Джеймс“ / Вегис), конкурса „Falaut Vitruoso“ 2020 и много други.

През 2018 г. печели прослушването за младежкия оркестър „Малер“, с който свири в продължение на две години, а по-късно печели прослушването за Академията на Миланската Ла Скала.

През юни 2018 г. завършва първата си магистърска степен по музикално изпълнение с отличие под ръководството на маестро Андреа Олива в Консерваторията на Швейцарска Италия и започва „Магистърска степен по специализирано изпълнение (солист)“ под ръководството на Феликс Ренли.

През септември 2020 г. тя печели временното прослушване за соло флейта в оркестър „Гюрцених“ в Кьолн и е поканена да сътрудничи като първа флейта с театър „Ла Фениче“ във Венеция, ансамбъл „Колибри“, Камерата на Кралския Концертгебау оркестър / Камерния оркестър на Кралския Концертгебау оркестър, Севернонидерландския симфоничен оркестър, Радио-филхармоничния оркестър и др.

През юни 2021 г. тя печели прослушването за академичната позиция в Кралския Концертгебау оркестър.

През 2023 г. тя печели първа награда на Международния конкурс за флейтисти "Мойс" в София.

Виж всичко