Луцие Канькова

Луцие Канькова

Биография

Луцие Канькова е младо колоратурно сопрано с изящна вокална техника и контрол на дишането. Учи пеене в Берн и Люцерн, Швейцария, при Барбара Лохер, а наскоро защитава докторска дисертация във Факултета по музика и танц на Академията за сценични изкуства в Прага.

Носителка е на многобройни награди от конкурси, сред които например 1-ва награда на Международния певчески конкурс „Антонин Дворжак“ 2016 г., 3-та награда на Международния вокален конкурс в Болоня 2019 г., 2-ра награда на австралийския певчески конкурс IFAC HANDA 2021 – награда на публиката и 1-ва награда на конкурса „Номея“ с отличие „Най-добра оперна певица“, 2-ра награда на конкурса „Неаполитански майстори“ 2022 г. и 1-ва награда на музикалния фестивал „Мимас“ в Италия.

Особено възхищение предизвикват интерпретациите ѝ на колоратурни сопранови роли като Кралицата на нощта, Джилда, Виолета, Констанца, Ан Болейн, Лучия ди Ламермур, Италианката в Алжир и барокови колоратурни роли. Особено Царицата на нощта спада към съкровищницата на Моцартовата галерия от женски образи. През 2022 г. Луцие е на турне в Япония с постановката на „Вълшебната флейта с Унгарската държавна опера. През 2022 г. тя е Виолета в телевизионно предаване на живо в Кишинев, Молдова, а по-късно и Джилда в „Риголето“ в Кралската опера на Валония-Лиеж в Белгия под диригентството на Даниел Орен и режисурата на Джон Туртуро. Тя пее редовно и двете роли в Държавната опера в Прага.

Нейната музикалност и сигурна интонация я правят естествен кандидат за бароков репертоар (например Рафаеле в „Завръщането на Тобиас“ на Хайдн, Попея в „Покоряването на Попея“ и оратории от Й. С. Бах и Вивалди). Пее Попея в прочутия оперен театър „Маргравиал“ в Байройт. Нейните актьорски, танцови и езикови умения ѝ позволяват да разшири репертоара си и с оперетни произведения (напр. Джудита и Адел).

През пролетта на 2023 г. тя дебютира в ролята на Лучия ди Ламермур в Прага с голям успех. Тя пее и Ан Болейн в постановката на Националния театър в Кошице, Словакия. Лучия е Теринка от „Якобинецът“ на Антонин Дворжак в Националния театър в Бърно, Чехия. Тази постановка беше излъчена в платформата Operavision и получи множество положителни отзиви.

През декември 2023 г. тя се завръща в Кралската опера във Валония-Лиеж в ролята на Кралицата на нощта и Първата дама.

Виж всичко