Лучано ди Мартино

Биография

Лучано Ди Мартино е роден в Италия, където започва да учи пиано, композиция и хорово дирижиране. През 1996 завършва дирижиране в Университета в Хамбург и специализира в Академия Киджана в Сиена с големите диригенти Иля Мусин, Миунг–Вун Чунг и Валери Гергиев.

Работи като гост диригент в Държавна опера Хамбург, Театро Ла Фениче във Венеция, Мариински театър в Санкт Петербург, Софийската национална опера, Оперния театър в Нюрмберг и операта във Вашингтон.

Сътрудничи с оркестър на Театър Капитол в Тулуза, Сицилианския симфоничен оркестър, Филхармонията на Новосибирск, Оркестъра на БНР, Израелския симфоничен оркестър, Солунския държавен симфоничен оркестър, Филхармонията на Марке, Италия и Филхармонията на Тампере, Финландия, Класик ФМ оркестър.

Дирижирал е изпълнения на Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Анна Нетребко и  симфонични концерти със солистите Летисия Мoрено, Пепе Ромеро, Уто Уги, Антон Бараховски, Пламена Мангова, Максим Венгеров.

Работи редовно с хореографа Джон Ноймайер и Хамбургския балет в новите им постановки в Държавна Опера Хамбург.

В момента е артистичен директор на Държавна опера Пловдив, където при избирането на града за европейска столица на културата 2019 осъществява незабравимия спектакъл на Орфей и Евридика на Глук, заедно с режисьора Стефано Пода.

Лучано Ди Мартино е ценен заради значителния си опит в областта на италианската оперна и симфонична музика, като кариерата му се развива паралелно в България, Европа и Съединените щати, в значими оперни театри като Хамбургската Щатсопера, Мариинския театър в Санкт Петербург, Театро Ла Фениче във Венеция, Операта в Тулуза, Кенеди център във Вашингтон, Софийската опера и балет.

Снимка Kiran West

Виж всичко