Летисия де Алтамирано

Летисия де Алтамирано

Биография

Мексиканско-американското сопрано Летисия де Алтамирано е призната от CONACULTA (Национален съвет за култура и изкуства) за „Глас на двестагодишнината на Мексико“ през 2010 г. Понастоящем тя е една от най-изтъкнатите оперни певици в нейната страна.

Летисия наскоро направи забележително турне във Франция, изпълнявайки главните роли в операта „Беатрис Ченчи“ от Алберто Хинастера в Страсбург и Мюлуз с Рейнската национална опера, дирижирана от Марко Летоня. Това е френската премиера на тази опера, която печели Наградата за „най-добро оперно изпълнение“ на годината. Тя също така получава широко признание като Лучия в разтърсващата „Лучия ди Ламермур“ в Манаус, Бразилия, а съвсем наскоро и в Монтевидео, Уругвай, като Джилда в „Риголето“ от Верди.

Тя партнира на известния тенор Хавиер Камарена в „Пуритани“ от Белини като Елвира, а по-късно на гала-концерта „Звезди на оперното небе“ за 60-тото издание на фестивала „Сметана“ в Литомишъл, Република Чехия, с Пражката филхармония, дирижирана от Леош Сваровски.

Летисия е пяла многократно с легендарния тенор Хосе Карерас и като част от неговото световно турне „Хосе Карерас: Живот в музика“. Тя се изявява също и с прочутия тенор Рамон Варгас, съвсем наскоро на гала-концерта за неговата 35-та годишнина като певец.

През 2007 г. прави своя дебют в двореца „Белас артес опера“ в Мексико Сити като Сестра Констанца в „Диалози на кармелитките“ от Пуленк в постановка на театър „Колон“. По-късно прави блестящи изпълнения като Мари в „Дъщерята на полка“ от Доницети, Виолета Валери в „Травиата“, Микаела в „Кармен“, Мюзета в „Бохеми“, Джилда в „Риголето“ и Евридика, Музика, Надежда в „Орфей“ от Монтеверди/Мадерна. В мексиканската национална премиера на „Беатриче и Бенедикт“ от Ектор Берлиоз пее ролята на Еро със симфоничен оркестър „Минериа“, дирижиран от Карлос Мигел Прието.

Тя пее на важни масови събития като Двестагодишнината от независимостта на Мексико през 2010 г. на площад Зокало (главният площад на Мексико) с над 80 000 присъстващи и излъчване на живо по националната и международната телевизия. Пее и на Възпоменателния гала-концерт за 100-годишния юбилей на Мексиканската армия с тенора Фернандо де ла Мора и Националния симфоничен оркестър и на разпродадения концерт в Националната Аудитория „Гласовете на Двестагодишнината пеят за Мексико“.

Миналото лято тя прави бляскав дебют в ролята на Констанца в „Отвличане от сарая“ от Моцарт под диригентството на Антони Рос-Марба в Театъра на Двестагодишнината.

Участва на много международни културни фестивали, включително фестивала „Сервантино“, Културния фестивал „Амазон“, „Арс Мондо“ във Франция, фестивала „Алфонсо Ортис Тирадо“, фестивала „Либер“, културния фестивал „5 май“, Международния бароков музикален фестивал, Мексиканския фестивал на историческия център, наред с много други.

Записите ѝ включват CD/DVD „Opera Prima“ от Universal Music и Canal 22, и със сопрановата партия в Девета симфония на Бетовен с тенора Фернандо де ла Мора и държавния филхармоничен оркестър „Керетаро“.

Виж всичко