Летиция де Алтамирано

Летиция де Алтамирано

Биография

Мексиканско-американското сопрано Летисия де Алтамирано е призната от CONACULTA (Национален съвет за култура и изкуства) за „Глас на двестагодишнината на Мексико“. Понастоящем тя е една от най-изтъкнатите оперни певици в своята страна.

Заедно с известния тенор Хавиер Камарена, тя изпълнява главната роля на Елвира в „Пуритани“ от Белини, а по-късно те пеят заедно на гала-концерт за 60-тото издание на фестивала „Сметана“ в Литомишъл в Чешката република, с Пражката филхармония.

Летисия е пяла по много поводи с легендарния тенор Хосе Карерас и като част от неговото световно турне „Живот в музика“. Тя се изявява също и с прочутия тенор Рамон Вергас, най-наскоро на гала-концерт за честването на неговата 35-та годишнина като певец.

Неотдавна тя прави забележително турне във Франция през 2019 г., пеейки главната роля в в операта „Беатрис Ченчи“ от Хинастера в Страсбург и Мюлуз с Рейнската национална опера, печелейки наградата за „най-добро лирично изпълнение“ на годината, присъдена от критиците. Тя също така получава широко признание като Лучия в разтърсващата „Лучия ди Ламермур“ в Манаус, Бразилия, а съвсем наскоро и в Монтевидео, Уругвай, като Джилда в „Риголето“ от Верди.

През 2007 г. прави своя дебют в двореца „Белас артес опера“ в Мексико сити като Сестра Констанца в „Диалози на кармелитките“ от Пуленк. Оттогава е изпълнявала главните роли като Мари в „Дъщерята на полка“ от Доницети, Виолета Валери в „Травиата“, Микаела в „Кармен“, Мюзета в „Бохеми“, Джилда в „Риголето“ и Евридика, Музика, Надежда в „Орфей“ от Монтеверди/Мадерна. В мексиканската национална премиера на „Беатриче и Бенедикт“ от Ектор Берлиоз пее ролята на Еро със симфоничен оркестър „Минериа“. Наскоро пее Констанца в „отвличане от сарая“ от Моцарт в театъра на „Двестагодишнината“ в Гуанахуато, Мексико.

Тя пее на важни масови събития като Двестагодишнината от независимостта на Мексико през 2010 г. на площад Зокало (главният площад на Мексико) с над 80 000 присъстващи и излъчване на живо по националната и международната телевизия.

Пее и на Възпоменателния гала-концерт за 100-годишния юбилей на Мексиканската армия с тенора Фернандо де ла Мора и Националния симфоничен оркестър и на разпродадения концерт „Гласовете на двестагодишнината на Мексико“.

Участва на редица международни културни фестивали, включително Културния фестивал на „Амазон“, фестивала „Арс Мондо“ във Франция, фестивала „Сервантино“, фестивала „Либер“, културния фестивал „5 май“, Международния музикален бароков фестивал, Мексиканския фестивал на историческия център, наред с много други.

Като много млада тя участва в хора „Вочес Керентанас“, работейки с българското мецосопрано Миглена Савова. По-късно продължава музикалното си образование и вокално усъвършенстване в Мексико сити под ръководството на мексиканския баритон Габриел Михарес и именития тенор Рамон Варгас. Тя получава почетна стипендия от FONCA (Национален фонд за култура и изкуства).

Записите ѝ включват CD/DVD-то „Opera Prima“ от Universal Music и Canal 22, и като сопранов солист в Девета симфония на Бетовен с Държавния филхармоничен оркестър „Керетаро“.

 

Виж всичко