Иво Станчев

Иво Станчев
  • Предстоящи представления

Биография

През 2022 г. Иво Станчев дебютира като Колин в „Бохеми“ на фестивала в Глайндбърн, а през 2023 г. ще се завърне там като Командора в „Дон Жуан“.  През сезон 23/24 басът ще пее за първи път ЗАХАРИЯ в новата постановка на „Набуко“ в Пражката национална опера и СВЕЩЕНИКА в „Лейди Макбет от Мценск“ в Лайпцигската опера.

Наскоро той се превъплъти в ролята на Сурин в „Дама Пика“ в Гран Театър де Лисеу, Барселона.  В началото на 2023 г. заедно с  Националния оркестър на Франция участва в концертите на ИВАН ГРОЗНИ в Парижката филхармония.  Като ЙОРГ в „Стифелио“ може да бъде видян в театъра в Аахен и печели огромен успех с дебюта си като БОРИС ГОДУНОВ в театъра в Инсбрук.

От 2018 г. до 2021 г. е ФЕРАНДО в „Трубадур“ на фестивала в Хайденхайм, ТИМУР в театъра в Аахен, СТАРИЯТ ЮДЕИН в „Самсон и Далила“ в Рейнската опера Дюселдорф-Дюйсбург. Пее „ИВАН ГРОЗНИ“ на Прокофиев със Симфоничния оркестър на Националното радио в Мадрид, а в Болшой театър в Минск участва в гала концерт на операта.  В Хагенския театър той е ТЪРГОВЕЦЪТ НА ЗЛАТО в „Кардилак“, КЛИСАР в „Тоска“ и ЛУТЕР и КРЕСПЕЛ в „Хофманови разкази“.

Бил е БАЗИЛИО в „Сивилският бръснар“ в Операта в Тулон, ПРИЗРАКЪТ в „Хамлет“ в Гран Театър де Лисеу в Барселона, ТОМ в „Бал с маски“ (диригент Даниел Орен) в Израелската опера в Тел Авив и ТИМУР в „Турандот“ на Международния музикален фестивал в Гут Имлинг.

Изпълнява ролята на РАМФИС в „Аида“ в Театро Принципал Палма де Майорка, на ЛЕОНЕ в „Атила“ в концертите в Гран Театър де Лисеу в Барселона, на ЗАБУЛОН в „Догареса“ и на КАНО в „Хуан Хосе“ под музикалното ръководство на Мигел Гомес Мартинес в Театро де ла Зарзуела в Мадрид. Тук той очарова и като ПАСКУАЛ в испанската опера „Марина“ от Емилио Ариета Генаусо и като САЛИЕРИ в операта „Моцарт и Салиери“ на Римски-Корсаков.

След обучението си в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София посещава майсторски класове при Владимир Галузин, Роберто Скандиуци, Тереза Берганца и Дебора Поласки.

Първо изнася концерти с православна духовна музика в Германия, Австрия и Франция.

Първите му оперни изпълнения включват ДОКТОР ГРЕНВИЛ в „Травиата“ и РАЙМОНДО в „Лучия ди Ламермур“ и концерти в кралския дворец в Ла Гранха де Сан Илдефонсо (Испания).

В Саламанка дебютира като ФАРАОНА в „Аида“.  Той е СИМОНЕ в „Джани Скики“ на оперния фестивал в Калвия в Палма де Майорка и СТЕПАН в „Сватба“ на Мусоргски в Театро Реал Мадрид, където може да му се възхитите и в „Кавалерът на розата“ под музикалното ръководство на Джефри Тейт, в концертите на Роберто Деверьо заедно с Едита Груберова и Хосе Брос и в „Смърт във Венеция“ на Бритън под музикалното ръководство на Алехо Перес.

Дебютира в Италия в операта на Ботезини „Ерос и Леандър“ в Крема.

Виж всичко