Ирина Жекова

Ирина Жекова

Биография

Ирина Жекова завършва с отличие НМА„Панчо Владигеров”, специалност класическо пеене. Специализира в Академия „Санта Чечилия“ – Рим, където работи с оперната прима Рената Ското, с Анна Ванди и Чезаре Скартон.

През 2010 година Ирина Жекова прави своя професионален дебют на сцената на Национална опера и балет –София. От 2011 година Ирина е артист – солист в ТМПЦ Държавна Опера Варна.

Репертоара й включва над 20 роли: Джилда от операта „Риголето”, Виолета Валери от „Травиата”, Оскар от „Бал с маски” и Нанета от ”Фалстаф” на Дж. Верди, Лучия от „Лучия ди Ламермур”, Адина от „Любовен еликсир” и Норина от „Дон Паскуале“  на Г. Доницети, Микаела и Фраскита от „Кармен” и Лейла от „Ловци на бисери” на Ж. Бизе, Мюзета от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Дж. Пучини, Графиня Аделе от „Граф Ори” и Клоринда от „Пепеляшка” на Дж. Росини, Изабел от „Робер Дяволът” на Дж. Майербер, Церлина от „Дон Жуан” на Моцарт, Ксения от „Борис Годунов” на Мусоргски,Ортлинде от „Валкюра” и Воглинде от „Рейнско злато“ и „Залезът на боговете” на Р. Вагнер и др.

Виж всичко