Ханс-Йоаким Фрай

Ханс-Йоаким Фрай
  • Предстоящи представления
    • ФИДЕЛИО Опера от Лудвиг ван Бетовен / Премиера

Биография

Ханс-Йоаким Фрей е уникален международен културен мениджър и оперен режисьор. Неговата основна и уникална цел е да свързва изкуството, културата, спорта и икономиката в полза на всички страни.

В продължение на много години Ханс-Йоаким е основател, артистичен директор и председател на управителния съвет на Дрезденския оперен бал. Той е член на управителните съвети на всички културни институции в Австрия в Линц, директор на Брукнерхаус в Линц. Фрей е съветник на генералния директор на Болшой театър на Русия в Москва, артистичен директор на фондацията на Сириус „Талант и успех“ в Сочи, както и главен основател и председател на управителния съвет на фонда „Арт мост“ в Москва.

Ханс-Йоаким Фрей работи за различни страни по света, като се стреми да обедини хората чрез културни мостове.

Образование:

Дипломи за оперен певец, режисьор на музикален театър и културен мениджър (Хамбургски университет за музика и театър, 1990 и 1993 г.).

Професионална дейност:

До 2007 г. е бил 10 години артистичен директор на Дрезденската Земперопер, а след 4 години – генерален директор на Бременския театър от 5 държавни театъра, а от 2011 до 2018 г. е артистичен директор и генерален директор на концертната зала „Брукнерхаус“ в Линц, Австрия.

От 2006 г. е основател, артистичен директор и председател на борда на директорите на Оперния бал в Земперопер в Дрезден, Германия.

2011-2018 г. – поканен професор в Колежа по изкуствата и в Университета Иуа, Сеул, Южна Корея; от 2013 г. - съветник на генералния директор на Държавния академичен Болшой театър на Русия.

а от 2017 г. - артистичен директор на фондация на Сириус „Талант и успех“ в Сочи;

Като режисьор е осъществил около 40 международни режисьорски продукции в много страни по света, главно в Русия, Беларус, Китай, Германия, Австрия и България.

Освен това в продължение на 26 години Ханс-Йоаким Фрей ръководи Международния певчески конкурс на италианската опера „Competizione dell'Opera“ – един от основните и престижни конкурси за млади оперни певци в света.

От 2021 г. е сенатор на германската BWA – Асоциация за бизнес и търговия, Берлин.

Основното мото на г-н Ханс-Йоаким Фрей е: „Културата обединява хората!“

 

 

„Културата обединява. Това е международен език, разбираем за всички, в него няма бариери. Културата изгражда мостове, сближава народите и държавите, води до взаимно разбиране. Културата създава обща идентичност. В днешния свят това е нашият шанс да се разберем помежду си. За това си заслужава да се обърне внимание, да се отделят време, енергия.“

Виж всичко