Георги Киров

Георги Киров
  • Предстоящи представления

Биография

Българският бас Георги Киров е пял на сцени като Метрополитън Опера Ню Йорк (Тимур/„Турандот“),Großes Festspielhaus в Залцбург (Великият инквизитор/„Дон Карлос“), Savonlinna Opéra Festival  (Варлаам/„Борис Годунов“), с Мюнхенската филхармония в Gasteig (Сър Талбот/„Мария Стюарт“) и много други в Финландия, Дания, САЩ, Испания, Франция, Австрия, Италия, Германия, Холандия и Япония.

Георги Киров учи пеене в Академията по изкуствата в Рим, Италия. На сцената на Софийската национална опера е изпълнявал главни басови роли като Захария/„Набуко“, Фиеско/„Симон Боканегра“, Тимур/„Турандот“, Дон Базилио/ „Севилският бръснар“, както и Осмин/ „Отвличане от сарая“ и Фафнер/„Рейнско злато“.

През сезон 2021/22 г-н Киров дебютира в NFM Wratislavia Cantans (Шостакович, Симфония 14), пее в Tampere Hall (Верди/Реквием) и по-късно същия сезон отново в Tampere Hall (Бетовен 9-та симфония). С коронната си роля (Захария /„Набуко“) се изявява в Опера дьо Маси, Париж. През лятото на Оперния фестивал в Брауншвайг в тяхната постановка на открито в "Аида" той пее ролята на Рамфис, както и тази на Фараона.

Две от ролите на г-н Киров са излъчвани по телевизията – Командора ("Дон Жуан") за телевизия ARTE и Захария ("Набуко") за испанската телевизия. Г-н Киров получава международна награда – Музикант за 2019 г. от Фондацията на името на световноизвестния бас Никола Гюзелев.

Сред певците, с които Георги Киров си е сътрудничил, са Пласидо Доминго, Анна Нетребко, Мати Салминен, Красимира Стоянова, Ирене Теорин и Грегори Кунде. Киров е свирил под палката на диригенти като Джеймс Ливайн, Карло Рици, Руслан Райчев, сър Марк Елдър и Лейф Сегерстам.

Виж всичко