Георг Фрич

Георг Фрич
  • Предстоящи представления

Биография

Диригент

ГЕОРГ ФРИЧ
е роден в Майсен и получава образованието си във Висшето училище по музика "Карл Мария фон Вебер" в Дрезден. Изпълнителят работи като солист-челист на Филхармоничния оркестър на Гера, докато завършва обучението си като диригент в Дрезден и Лайпциг.

Георг Фрич е роден в Майсен и учи във Висшето училище по музика "Карл Мария фон Вебер" в Дрезден. Артистът работи като солист-челист на Филхармоничния оркестър на Гера, докато завършва обучението си като диригент в Дрезден и Лайпциг.

Става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Югозападна Германия и на Тиролския симфоничен оркестър в Инсбрук. Оперният театър в Хаген му предлага ангажимент като главен диригент, който заема до 2002/2003 г. През 2003 г. е назначен за генерален музикален директор на операта в Кил. Договорът му приключва в края на сезон 2018/2019 г. Назначаване за генерален музикален директор на Бадишската държавна опера и на Бадишския държавен театър в Карлсруе от сезон 2020/2021 г.

С обширен симфоничен и оперен репертоар от Бах до съвременна музика, Георг Фрич ръководи множество престижни оркестри, сред които Щатскапела Дрезден, Дрезденската филхармония, Радио-симфоничния оркестър на Берлин, оркестър „Гюрцених“ Кьолн, а в чужбина – Пекинския симфоничен оркестър, Радиосимфоничния оркестър на Базел, Националния симфоничен оркестър на RTÉ в Ирландия и др. Дирижирал е в оперни театри като Държавните опери в Дрезден и Хановер, Алто театър Есен и Немската опера на Рейн. Поддържа близки отношения и с Държавната опера в Щутгарт („Вълшебният стрелец“ и произведения на Вагнер и Щраус).

Сред предстоящите му ангажименти са музикалното ръководство на цикъла "Пръстенът", поставен от Дитер Дорн в „Гран Театр“ Женева (сезон 2018/2019), "Така правят всички" (2019/2020) и "Отвличане от сарая" (2021/2022) в Държавната опера в Дрезден с повторна покана за "Сватбата на Фигаро" и "Прилепът" (2022/2023). Театър и филхармония Есен, „Танхойзер“ (2022/2023).

Георг Фрич се отличава с големия си репертоар и е отличен интерпретатор на произведенията на Бах, Бетовен, Моцарт, Малер, Щраус и Вагнер, като е дирижирал и няколко световни премиери (творби на Матус, Кристобал Халфтер, Кунад).

Записи за марките CPO, Orfeo (компактдиск на Вагнер с Майкъл Воле) и RCA Victor Red Seal.

Георг Фрич преподава във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен.

Виж всичко