Георг Фрич

Георг Фрич
  • Предстоящи представления

Биография

Диригент

Роден е в Майсен. Изучава виолончело във Висшето училище по музика "Карл Мария фон Вебер" в Дрезден. Първият му ангажимент е като солист-челист на Филхармоничния оркестър на Гера, докато завършва обучението си като диригент в Дрезден и Лайпциг.

Става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Югозападна Германия и на Тиролския симфоничен оркестър в Инсбрук. Оперният театър в Хаген му предлага ангажимент като главен диригент, пост който заема до 2002/2003 г. През 2003 г. е назначен за генерален музикален директор на операта в Кил. Договорът му приключва в края на сезон 2018/2019 г. От сезон 2020/2021 той е генерален музикален директор на Бадинската филхармония и на Бадинския държавен театър в Карлсруе.

С обширен симфоничен и оперен репертоар от Бах до съвременна музика, Георг Фрич ръководи множество престижни оркестри, сред които Дрезденската филхармония, Радио-симфоничния оркестър на Берлин, оркестър „Гюрцених“ Кьолн, а в чужбина – Пекинския симфоничен оркестър, Симфоничния радиооркестър на Базел, Националния симфоничен оркестър на Ирландското радио и телевизия и др. Дирижирал е спектакли в държавните опери в Дрезден и Хановер, Алто театър Есен и Немската опера на Рейн. Поддържа близки отношения и с Държавната опера в Щутгарт, където е диржирал „Вълшебният стрелец“ и произведения на Рихард Вагнер и Рихард Щраус.

Сред оперните му ангажименти са музикалното ръководство на цикъла "Пръстенът на нибелунга", поставен от Дитер Дорн в „Гран Театр“ Женева (сезон 2018/2019), "Така правят всички жени" (2019/2020) и "Отвличане от сарая" (2021/2022) в Държавната опера в Дрезден с повторна покана за "Сватбата на Фигаро" и "Прилепът" (2022/2023). Както „Танхойзер“ в Театър и филхармония Есен (2022/2023).

Георг Фрич се отличава с големия си интерес към съвременната музика и осъществява световни премиери на творби на Зигфрид Матус, Кристобал Халфтер, Райнер Кунад.

Дискографията на диригента включва записа за CPO, Orfeo (компактдиск на Вагнер с Майкъл Воле) и за RCA Victor Red Seal.

Георг Фрич преподава във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен.

Виж всичко