Естер Павлу

Естер Павлу

Биография

Естер Павлу, чешко мецосопрано, е родена в семейство на рок музиканти.
Все пак, обратно на очакванията на своите родители, Естер избира нейно да бъде оперното пътешествие в света на музиката. Тя става лауреат на няколко международни певчески конкурса, като Певческия конкурс „Антонин Дворжак“ в Карлови Вари, Чехия, Международния конкурс по белканто „Винченцо Белини“, Франция. Естер получава също така наградата „Бено Блахут“, последвана от покана за Международния музикален фестивал в Гщаад, Швейцария.

Родена в Прага, Естер завършва Академията за изпълнителски изкуства (педагог Хелена Каупова), усъвършенствайки певческите си умения в майсторските класове на Ейприл Мило, Петер Дворски, Ева Рандова, Божидар Николов, Габриела Бенячкова и Хосе Кура. Понастоящем тя е под ръководството на словашкия баритон Владо Хмело.

През 2017 г. Хосе Кура я „открива“ на своя майсторски курс. Той я кани да пее с него на концерта му в Прага и я ангажира като Фенена в „Набуко“ от Верди, изпълнена от Националния театър в Прага.

Тя дебютира като Лаура в „Тримата Пинтос“ от Карл Мария фон Вебер в Пражката държавна опера. Естер прави също така убедително изпълнение като Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт в Ставовски театър и като Чуждестранна княгиня в „Русалка“ от Дворжак в театър „Й.К. Тил“ в Пилзен, Чехия.

Нейните забележителни концертни изпълнения включват партията на Старицата в световната премиера на „Какво живеят мъжете“ от Бохуслав Мартину, дирижирана от Иржи Белохлавек. Постановката на тази музикална пиеса печели също и номинация за Международната награда за опера през 2015 г. Записът на „Какво живеят мъжете“ от Бохуслав Мартину е награден с чешката музикална награда „Андел“ за най-добър класически запис през януари 2019 г. От 2013 до 2017 г. Естер е дългогодишен солист за фестивалното поставяне на „Коледна мистерия“ в Гран театр „Пюи дю Фу“ във Франция. През 2017 г. тя изнася концерт с „Библейски песни“ от Дворжак, дирижиран от Марко Гуидарини в „Театро лирико“ в Калгари, Италия.

Естер си сътрудничи с Чешката филхармония, Чешкия национален симфоничен оркестър, филхармония „Бохуслав Мартину“, Словашката държавна филхармония Кошице, Пражкия FOK симфоничен оркестър, Пилзенската филхармония, Пражката PKF филхармония, италианския „Театро лирико“ в Калгари и Малтийския филхармоничен оркестър.

Освен с вече споменатите диригенти, Естер е работила с Марко Комин, Петер Валентович, Хейко Матиас Фьорстер, Валтер Атанаси и Дебашиш Чаудхури.

През есента на 2019 г., след приключване на успешно турне във Великобритания с Пражкия симфоничен оркестър, изпълнявайки Трета симфония на Малер (дирижирана от Пиетари Инкинен), Естер прави дебют като Пепеляшка в „Пепеляшка“ от Росини в София, България – роля, която тя повтаря с голямо признание през есента на 2021 г. През декември 2021 г. по покана на Чешкия център в Ню Йорк, Естер лети за първото си американско турне, включващо пет концерта „От Дворжак до Мартину“. Непосредствено след завръщането си тя успява да намери време да впечатли двукратно публиката като Кралицата от операта „Шванда, Гайдарят“ от Вайнбергер.

През март 2022 г., след многократни отлагания, свързани с пандемията, най-накрая можем да очакваме изявата на Естер като Кармен в едноименната опера на Бизе в Пражкия национален театър. Това легендарно място ще я види и като Сантуца в „Селска чест“ от Маскани.

Виж всичко