Ерих Вехтер

Диригент

Ерих Вехтер

Биография

Ерих Вехтер учи в Държавната музикална академия в Берлин (сега Университет по изкуствата) диригентство, пиано и песенен акомпанимент.
Още като студент става асистент на музикалния директор на известната Берлинска певческа академия (Singakademie zu Berlin).

Професионалната му кариера като диригент започва през 1969 г. в операта на Кайзерслаутерн. От 1974 до 1977 г. работи в Държавната опера на Саарбрюкен като капелмайстор на операта и музикален директор на градския хор в Саарбрюкен. През това време той работи още и като музикален асистент към Вагнеровия фестивал в Байройт.

През 1977 му е предложен ангажимент в Баденската държавна опера в Карлсруе като капелмайстор на операта. Той е широко ангажиран и като гост диригент в Хесенската държавна опера във Висбаден, където дирижира опери включително “Die Meistersinger von Nürnberg”, “Der Rosenkavalier”, “Carmen”, “La forza del destino” и “Die Zauberflöte”. Наред с тези ангажименти като диригент, той изнася лекции по дирижиране в Държавната музикална академия в Карлсруе.

От 1985 г. Ерих Вехтер работи като първи капелмайстор на Държавната опера в Дармщат. По това време става редовен гост-диригент в Цюрихската опера и Националния театър в Манхайм.

От 1987 г. заема поста първи капелмайстор в Националния театър в Манхайм, до назначаването му като генерален музикален директор и оперен директор в Любек през 1989 година. Тук той също отговаря за занятията по дирижиране в Държавната музикална академия и е ръководител на академичния оркестър.

Като гост-диригент работи в оперните театри на Берлин, Хамбург, Мюнхен, Виена, Кьолн, Стокхолм и др. Богатата му концертна дейност го отвежда до оркестрите на Висбаден, Касел, Хамбург, Дортмунд, Нюрнберг, Фрайбург, радио оркестрите на Берлин, Мюнхен, Кьолн и др. Ерих Вехтер сега работи като генерален музикален директор на операта в Детмолд и първи гост-диригент в операта в Бон.

http://www.erichwaechter.de/

Виж всичко