Джампаоло Мацоли

Джампаоло Мацоли

Биография

Джампаоло Мацоли е диригент, композитор и заместник-директор на висшето музикално заведение “Луиджи Бокерини” в Лука.

Завършил е пиано в Музикалното заведение “Луиджи Бокерини” в Лука и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията “Луиджи Керубини” във Флоренция. Мацоли е изучавал комозиране при Маестро Пиетро Ригачи и Маестро Гаетано Джани Лупорини, диригентство при Маестро Бруно Ригачи и Пиеро Белучи. Завършил е освен това двугодишния курс по диригентство при консерваторията “Ариго Боито” в Парма. Носител на многобройни награди в Италия от 1985 до 2000. Дирижирал е хоровете на именити италиански оперни театри. Понастоящем е диригент към музикалното висше заведение “Луиджи Бокерини” в Лука.

Като диригент изнася концерти в Италия и в чужбина, като изпълнява симфоничния репертоар на големи композитори с престижни оркестри като оркестъра на операта в Букурещ (Румъния), Регионалния оркестър на Тоскана, Симфоничния оркестър на област Бари, оркестъра на Città Lirica, оркестъра на фестивала Сам Джиминяно, оркестъра на Олстин (Полша), оркестъра на Софийската опера и балет (България), оркестъра на операта в Констанца (Румъния), оркестъра на фестивала „Пучини“ в Торе дел Лаго, оркестъра на оперния фестивал на Помпей и оркестъра на националната опера на Белград. Само през последните няколко години той си сътрудничи с международно признати изпълнители – певци като Райна Кабаиванска, Пиеро Капучили, Фабио Армилиато, Андреа Бочели, Катя Ричерели, Лаура Никулеску, Фиоренца Чедолин и Джована Касола, цигуларите Кристиано Роси и Алесандро Капоне, виолончелистите Рафаел Валфиш, Франко Маджо Ормезовски, Андреа Нанони, Джовани Солима, тромпетиста Габор Таркови и обоиста Франческо Ди Роза.

За основни италиански и чужди опери е дирижирал най-значимите опери от оперния репертоар като „Фалстаф“, „Травиата“ и „Риголето“ на Джузепе Верди, „Тоска“, „Бохеми“, Мадам Бътерфлай“ и „Турандот“ от Джакомо Пучини (фестивал „Пучини“ в Торе дел Лаго), „Кармен“ от Жорж Бизе, „Селска чест“ на Петро Маскани и „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Сред основните симфонично-хорови продукции ще споменем Симфония № 9, опус 125 на Лудвиг ван Бетховен (за XXXIIII световен конгрес на Юнеско), „Месия“ от Г. Ф. Хендел, Реквием в ре минор KV 626 от Волфганг Амадеус Моцарт, „Меса за 4 гласа“ от Джакомо Пучини и заупокойна литургия (реквием) от Джузепе Верди на международния фестивал за духовна музика в Монтекарло Монако. Освен това е дирижирал “Espiazione” на Дарио Марианели (спечелил Оскар за 2008 за най-добър саундтрак) в операта Верди в Пиза и Големия концерт за „New Trolls“ в залата на Сан Франциск в Лука. За Per l'AML е дирижирал композиции на София Губайдулина в присъствието на композиторката. Пак в присъствието на композитора е дирижирал композиции за оркестър на Лео Брауер. В нациоалния оперетен театър в Букурещ през април 2018 г. е дирижирал операта „Прилепът“ от Щраус.

За бранда Kicco Music е записал „Меса ди глория“ на Маскани (Капучили, Армилиато), “Christmas story”, посветено на традиционна коледна европейска музика, „Кармина Бурана“ от Орф, рецитал на Райна Кабаиванска, „Месия“ на Хендел (пълна инструментална версия на Моцарт) и предстои излизането на диск с две съвременни оратории на Бруно Ригачи и Гаетано Джани Лупорини. Освен това е записал за „Полиграм“ и е направил домашно видео на един рецитал на световноизвестния тенор Анреа Бочели за PBS, най-голямата телевизионна компания за културни програми в САЩ. Също така е записал за „Брилиант“ академичните арии на „Луиджи Бокерини“ и за „Тактус“ концерт на А. Рола за виола и оркестър, и на Мариана Ботини за кларинет и оркестър.

В качеството си на художествен директор, музикален мениджър и организатор на събития, Джампаоло Мацоли над 30 години е художествен директор на Хоровото общество в Пиза, а от 2003 на Международния оперен конкурс “Тита Руфо” и на летния фестивал “Опера под звездите” в Пиза; ръководи освен това концертните сезони на Общинската опера в Монтекарло (Лука), на камерния и младежкия оркестър на Арецо и годишните сезони на OPEN и OPEN Gold на висшето музикално заведение „Луиджи Бокерини”.

Като композитор пише сценичната музика за спектакъла „Salotto ‘900”, за детективския разказ на Джон Пристли “Посещението на един инспектор”, за “Оливия Туист” от едноименната пиеса, саундтракът „Конфликти“ за видеоклип на Amnesty International и операта „Марта и Мария“ по текст на Паоло Пивети, за която е получил сребърната международна оперна награда Тиберини. Освен това е написал поп-операта "Котаракът в чизми“, издателство Sillabe и мюзикъла “Пепеляшка“ отново за същото издателство. Мюзикълът е преведен за оперетния и музикален театър на Букурещ, за които има предвидени представления през цялата 2019 година. Неотдавна е композирал саундтрака за документален филм, посветен на изкуството на Джироламо Скалия. Музиката му е използвана за саундтрак при откриването на филмовия фестивал на Лука през 2018 г.

Като преподавател освен, че е ръководител на катедрата по оркестрови упражнения и диригентство към висшето музикално заведение “Бокерини” в Лука, води магистърска програма за оперно изпълнение на студентите от университета в Нагоя (Япония), в Сидни (Австралия) за Оперна фондация Барила и в Hongyu International School в Пекин (Китай); освен това е преподавател по пеене към магистърска програма ниво I в художествената дирекция и музикален мениджмънт (MaDAMM) в Лука. Неотдавна води майсторски клас в оперната дирекция към катедра оперно пеене и опера на Централната консерватория в Пекин. Понастоящем е директор на магистърската програма MAI (музика, приложена към картина) и преподавател дирижиране и оркестрация за същата магистърска програма.

Виж всичко