Доната Д'Анунцио Ломбарди

Доната Д'Анунцио Ломбарди

Биография

Доната Д’Анунцио Ломбарди получава престижната награда „Пучини“ 2019 и е призната за една от най-добрите изпълнителки на Пучини.

Благодарение на многопластовия си глас и изтънчени изпълнителски умения, Доната е преминала през най-значимите роли в опери на Пучини от 1991 г. досега: Мюзета, Мими, Магда, Лиу, Чо-чо сан, сестра Анджелика, Манон Леско, Тоска.

„Експресивната й комуникация с публиката, която винаги я е отличавала, е особено дълбока, а вокалната й свежест, непроменена във времето през почти тридесетгодишната й кариера, е изумителна.“

Доната Д’Анунцио Ломбарди е пяла в най-реномирените оперни театри в Италия и чужбина, сред които „Ла Скала“, Театро Реджо в Торино, Театро Масимо в Палермо, Театро Реджо в Парма, Театро Сан Карло в Неапол, Театър Шан-з-Елизе, Театър дьо Шатле в Париж, театрите в Цюрих, Щутгарт и Тел Авив, Кралската опера в Оман, Мичиган опера и редица други.

Работила в с диригенти като Даниел Орен, Бруно Бартолети, Евелино Пидо, Даниеле Абадо, Лорин Маазел, Андреа Веронезе, Донато Рензети, Пласидо Доминго и с режисьори като Франко Дзефирели, Вили Декер и Пиер-Луиджи Пици.

Доната е лауреат на множество международни певчески конкурси и е удостоена с редица награди като “Victoire de la Musique” и Първа награда в конкурса, посветен на камерната музика на Франческо Паоло Тости, награда за най-добър певец на 2021 година на фестивала „Доницети“.

Артистичната й дейност върви редом с музикални проучвания и музикология. Певицата завършва „История на музиката“ в университета „Ла Сапиенца“ в Рим с дипломна работа на тема „Фразировката на Пучини спрямо италианската опера от неговото време“ и впоследствие завършва психопедагогика в университета в Акуила с дипломна работа относно отклонения във възприемането в света на операта.

Основателка на сдружението „Д'Алтро Канто“, посветено на певческата техника при обучението и образованието на млади таланти, преподава в Рим, Милано и Ню Йорк, където създава своя революционен метод за усвояване на певческата техника редом с проф. Глен Мортон и Сандра Хормози. Много от нейните ученици присъстват в най-значимите опери по света.

Следващите й изяви в опери на Верди, Пучини, Маскани и Леонкавало са в Генуа, Мичигън, Детройт и Верона.

Доната Д’Анунцио Ломбарди е почетен член на Националния институт „Тости“, с който сътрудничи активно от 1996 г.

Виж всичко