Диана Алексе

Диана Алексе

Биография

Диана Алексе – лирично колоратурно сопрано

Диана Алексе е талантливо сопрано, родом от град Аджуд, окръг Вранча, Румъния, която през 2022 г. е удостоена с честта да стане почетен гражданин на община Аджуд. Музикалното ѝ пътешествие започва в Общообразователното училище „Анджела Георгиу“ в Аджуд под всеотдайното ръководство на професор Йонела Кириак. Продължава да развива музикалния си талант в Колежа по изкуствата „Дину Липати“ в Букурещ, където специализира класическо пеене под ръководството на проф. д-р Михаела Андреи.

Диана демонстрира изключителен талант още от началото на кариерата си. Тя е първата, приета в престижния Музикален университет в Букурещ, където учи при сопраните Елеонора Еначеску и Юлия Исаев.

Известна с ясния си глас, топлотата и изразителността си в интерпретацията на музика и литературен текст, Диана Алекс блести на музикалните сцени в Румъния и чужбина. Музикален критик

Анка Флореа я хвали за „способността ѝ да интерпретира с елегантност и гъвкавост, като подчертава изключителния ѝ тембър, равенството на регистрите и сигурността на високите тонове. Истински запалена по музиката, Диана успява да предаде разнообразни емоции в различни по текстура и стил партитури.“

В продължение на четири години Диана има привилегията да бъде част от Фондация „Кралица Маргарета“ в Румъния, където често пее в присъствието на кралски височества, на престижни сцени като Румънския атенеум, Националния театър в Букурещ, Радиозалата, замъка „Пелеш“ и двореца „Елизабета“. През 2013 г. тя е номинирана на фестивала „Йон Дачиан“ в Румъния в категорията „Най-добра певица на възраст под 20 години“.

Диана се възползва от образованието и наставничеството на престижни личности в света на музиката, сред които тенорът Василе Молдовяну и диригентът Тибериу Соаре. Забележителни творци като Теодор Илинчаи и Жоржета Столериу ѝ предлагат стипендии, като например стипендията „Корнелиу Фанатеану" и стипендията „Йоланда Маркулеску“.

Дебютът ѝ на сцената на Букурещката комична опера през 2017 г. под ръководството на сопраното Фелиция Филип и режисьора Кристиан Михайлеску е важен момент. Тя изпълнява различни роли в опери, като Бастиена в „Бастиен и Бастиена“ на В. А. Моцарт, Ливиета в „Слугинята господарка“ на Перголези и много други. Сътрудничи си и в независими оперни проекти, включително изпълнява ролята на Белинда в „Дидона и Еней“ на Пърсел с асоциацията „Опера Кландестина“.

Наградите, които получава на национални и международни конкурси, доказват високите ѝ постижения в областта на музиката, включително Голямата награда на конкурса „Емил Ротунду“ в Румъния и Първа награда в категория „Опера“, Втора награда в категория „Песен“, както и наградата за най-добра интерпретация на Дворжак на Международния конкурс „Антонин Дворжак“ в Чехия.

От 2018 г., когато се установява във Виена, Диана продължава да развива музикалната си кариера, като става член на Хоровата академия на Виенската държавна опера и студентка в Частния университет за музика и изкуство във Виена.

С течение на времето Диана изпълнява забележителни роли на сцените в Румъния и Германия, включително дебюта си в ролята на Джилда в операта „Риголето“ на Джузепе Верди в Румънската опера в Тимишоара, Румънската национална опера в Клуж-Напока и Операта в Десау, Германия. Изпълнява ролята на Церлина в операта „Дон Жуан“ на В. А. Моцарт в сътрудничество с Лятната академия „Анджелика Прокоп“ – проект, който завършва с издаването на компактдиск и телевизионното излъчване на филма „Дон Жуан“ по ORF III Австрия.

През лятото на 2022 г. тя дебютира в ролята на Виолета Валери в операта „Травиата“ на Джузепе Верди на сцената на фестивала в Имплинг, Германия.

С впечатляващ опит Диана Алексе е пяла в Румъния, Австрия и Германия, Словакия, Чешката република и Полша, като си сътрудничи с различни оркестри като Филхармоничния оркестър на Фогтланд в Плауен, Германия, Варшавската камерна опера, Полша, оркестър „Con Fuoco“ в Грац, Мьодлинския симфоничен оркестър, Виенския Кайзерски оркестър, Виенския Моцартов оркестър в Музикферайн Виена, като получава международно признание в музикалния свят.

Виж всичко