Бригита Симон

Бригита Симон

Биография

Сопраното Бригита Симон е родена в Будапеща (Унгария) и получава първоначалното си музикално образование в Дьор. След като се дипломира от гимназия, започва вокалното си образование в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където завършва диплома по оперно пеене с отличие (2014 г.), магистърска степен по „Песни и оратории“ (2018 г.) и по инструментална и вокална педагогика (класическо пеене, 2018 г.).

Носителка е на множество награди от национални и международни конкурси по пеене.

През 2009 г. е финалист на певческия конкурс „Опералия“. Като специална награда маестро Пласидо Доминго я кани заедно с победителите в „Опералия“ като гост-певица на концерта си в Печ (Унгария), където тя има възможност да изпее две арии и два дуета лично с него.

Дебютира на оперна сцена през 2010г. на Музикалния фестивал в Щайр с ролята на Церлина в „Дон Жуан“ от Моцарт. През 2011 г. участва в „Програма за млади артисти“ в „Палау де лес Артс Рейна София“ във Валенсия (Испания). След успешното завършване на програмата е наета за следващи постановки през сезон 2011/2012 г. в операта благодарение на убедителната си артистична работа.

Следват изпълнения в цял свят. Изявява се като солист с различни оркестри и пее на известни сцени в Европа, като Голямата зала на Берлинската филхармония и Златната зала на Музикферайн във Виена.

Концертите и ангажиментите ѝ са във виенския Концертхаус, Музикферайн Грац, Фестивалната зала на Хофбург, Виена (откриване на 57-ия Кафесидербал), в Алте Опера Франкфурт, Дойче Опера Берлин, Виенската държавна опера, зала „Стефаниен“ на Конгреса в Грац, „Театро деле Музе“ в Анкона, Латвийската национална опера в Рига, в Голямата зала на Консерваторията „Чайковски“ в Москва, в зала „Херкулес“ в Мюнхенската резиденция, в Националния дворец на културата в София, както и на фестивала „Замъкът Верденберг“ в Швейцария, на фестивала „Есенни дни“ в Блинденмаркт в Австрия, на Арктическия оперен фестивал в Тромсьо, на Фестивала „Театро Лирико Еспаньол“ в Овиедо и на фестивала „Башчарщийски нощи“ в Сараево.

Извън Европа е пяла в Тунис (Международен фестивал на симфоничната музика в Ел Джем), Египет (Операта в Кайро, Операта в Александрия), Китай (откриването на Кемпински виенски бал“ в Пекин), Канада („Център за живи изкуства“ в Мисисауга, театър „Орфей“ във Ванкувър) и Южна Корея („Сеонгъм център за изкуства“ в Сеул), Япония (концертна зала „Даичи Сеймей“ в Токио) и САЩ (Симфоничен център в Чикаго).

На оперната сцена се е изявявала в роли като Люси (Меноти: „Телефонът“), Белинда (Пърсел: „Дидона и Еней“), Сузана (Моцарт: „Сватбата на Фигаро“), Адел (Щраус: „Прилепът“), Царицата на нощта (Моцарт: (Моцарт: „Дон Жуан“), Пелцхен (Фон Айнем: „Тулифант“), Виолета Валери (Верди: „Травиата“) и Микаела (Бизе: „Кармен“).

По време на досегашната си артистична кариера тя има удоволствието да работи с прочути артисти като Пласидо Доминго, Руджеро Раймонди, Зубин Мета, Хелмут Дойч, Уве Теймер, Калман Беркеш, Лиор Шамбадал и много други.

Виж всичко