Боян Виденов

Боян Виденов
  • Предстоящи представления
    • ТРАВИАТА Опера от Джузепе Верди
    • БОХЕМИ Опера от Джакомо Пучини /Със специалното участие на Соня Йончева

Биография


Художественият ръководител и основател на Манхаймската филхармония е един от най-бързо изгряващите млади диригенти в Европа. Със своите визионерски пърформънс проекти и нови концертни формати той печели международно признание, като редовно си сътрудничи със солисти като Марта Аргерих, Игор Левит, Соня Йончева и Миша Майски.

Боян Виденов е художествен ръководител на Манхаймската филхармония, чийто художествен профил формира непрекъснато, откакто основава оркестъра през 2010 г. Той води младия ансамбъл на концертни турнета и гостувания в Китай, Русия, Италия, Испания, Белгия, Германия и Швейцария и си сътрудничи с прочути солисти като Марта Аргерих, Миша Майски, Соня Йончева, Сергей Бабаян, Ларс Фогт, Йоханес Мозер, Валентина Лисица, Юлиан Щекел, Сергей Накаряков, Игор Левит и др. Изявявал се е в значими концертни зали като Елбската филхармония в Хамбург, Филхармония в Гащайг в Мюнхен, зала „Херкулес“ в Мюнхен, Филхармонията в Кьолн, Филхармонията в Люксембург, Национална аудитория в Мадрид, ала „Кралица Елизабет“ в Антверпен, Аудитория „Ла Верди“ в Милано, Алте Опер Франкфурт, Щат Казино Базел, Майстерзингерхале в Нюрнберг и Лийдерхале в Щутгарт.

Като гост-диригент е работил с оркестри като Симфоничния оркестър на Антверпен, Радиооркестъра на WDR в Кьолн, Филхармонията на Дойче радио Саарбрюкен Кайзерслаутерн, Израелската камерна филхармония в Йерусалим, Северозападната филхармония, Оркестъра на италианска Швейцария в Лугано, Кремерата Балтика, Оркестъра на Франкфуртската опера, Нюрнбергерските симфоници, Филхармонията на Зюдвестфален, Словашката филхармония, Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Камерния оркестър на Люксембург, Базелската симфониета, Симфоничния оркестър на Биел-Солотурн, Филхармонията "Джордже Енеску" в Букурещ и др.

Боян Виденов е много запален по популяризирането на класическата музика сред широката публика. Заедно с Манхаймската филхармония той създава поредица от образователни концерти за деца и открити репетиции за семейства. Освен това той е основно отговорен за концепцията и развитието на HomeSymphony® - платформа за излъчване на концерти на живо в интернет, както и за реализирането на серия от концерти с видеоекран в Розенгартен в Манхайм. Той е също така съосновател и съизпълнителен директор на Enote – най-големият и всеобхватен проект за дигитализация на ноти в световната история, изцяло задвижван от изкуствен интелект.

Боян Виденов е роден в музикално семейство. Израства в Италия и Германия, където получава музикалното си образование по цигулка, пиано, обой и пеене, а след това учи дирижиране при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети.

Виж всичко