Арабела Танасе

Режисьор

Арабела Танасе

Биография

Арабела Танасе завършва Музикалното училище в Крайова и Националния музикален университет в Букурещ – специалност музикална режисура, под ръководството на проф. Джордже Захареску.

От 2000 г. тя е артистичен директор на Лиричен театър „Елена Теодорини“ (понастоящем Крайовската опера). На тази длъжност тя е поставила важни спектакли на местния лирически театър като оперите „Травиата“, „Лучия ди Ламермур“, „Драма в манастира“ – световна премиера, „Дон Паскуале“, „Бохеми“, „Севилският бръснар“, оперетите „Прилепът“, „Веселата вдовица“, кантатата (с балет) „Кармина бурана“ и музикалната комедия „Кой е баща ти?“. Арабела Танасе също така е автор на художествената концепция на няколко лирични, почетни, юбилейни и празнични представления.

Тя е била асистент режисьор на няколко премиери и възстановки на театъра: „Кармен“, „Трубадур“, „Дон Жуан“, „Бал с маски“, „Турандот“, „Графиня Марица“, „Веселата вдовица“, „Набуко“, „Селска чест“, „Палячи“, „Аида“, „Бракониерът“, „Бокачо“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“, „Царицата на чардаша“, „Фалстаф“, „Дон Паскуале“, „Пепеляшка“, „Риголето“.

Размишлявайки сериозно върху творческия акт като такъв и акта на интерпретиране, Арабела Танасе, като режисьор, е разбрала как да възприема творчеството на останалите, не само проследявайки пътя на композитора, но също и опитвайки се да открие значението на всяка партитура чрез взискателен, строг и научен анализ. Ето защо нейните режисьорски версии са наситени с художествена визия, която обхваща балансираното сливане на емоции и разум, чувствителност и абстракция, и тяхното предаване на трезвото ниво на естетическо и философско разсъждение.

Навсякъде нейната дейност по координация на музикалния театър и довеждане на даден спектакъл до живот на сцената, ефективното ѝ сътрудничество с всичките ѝ основни партньори – певци, актьори, диригент, сценограф, диригент на хора, хореограф и техническия сценичен персонал (сценични работници, реквизитори, електротехници – ръководени от техническия директор) – е било и продължава да бъде от ключово и решаващо значение за директора Арабела Танасе.

Виж всичко