Александра Шмит

Александра Шмит
  • Предстоящи представления

Биография

Завършила е Музикалната академия в Краков в класа на проф. Ришард Карчиковски и Частен университет за музика и изкуство на град Виена във факултета по Оперна магистърска програма в класа на проф. Лина Уотсън. Завършила е с отличие и двете висши училища, реализирала е и следдипломна програма в Университета за музика и сценични изкуства Виена, в класа на проф. Клаудия Виска.

През февруари 2022 г. тя спечели втора награда на конкурса за белканто: „Competizione dell’Opera“. През август 2021 г. тя стана лауреат и лауреат на специалната награда на XII Международен оперен конкурс „Елена Образцова“ в Санкт Петербург, а през декември 2021 г. лауреат и носител на награда на международния конкурс „Град Пиза“ – Почит към Тита Руфо. През 2022 г. Александра дебютира на фестивала в Клостернойбург като Мюзета от операта „Бохеми“. След това, през август същата година, тя изпълнява партията на Джилда от операта „Риголето” в Спа парк Бад Швалбах и ролята на Клоринда от операта „Пепеляшка” в сътрудничество с Росиниевия оперен фестивал в Пезаро.

Като лауреат на състезателни прослушвания в Болоня и Ню Йорк, тя участва във фестивала iSING в Китайската народна република, под почетния патронаж на Пласидо Доминго, изнасяйки концерти, като солист в Suzhou Culture Art Center сФилхармоничен симфоничен оркестър в Суджоу, Шанхайската симфонична зала с Шанхайски симфоничен оркестър, дирижиран от Маестро Ю Лонг, излъчван за повечето страни по света от Медичи ТВ, а също и в Големия театър Хангжу.Нейният дебют е заглавната роля в „Алчина“ на Хендел във виенския MuTh Theatre, режисиран от Дмитрий Бертман и дирижиран от маестро Нилс Муус.Следващата й ролята е Сузана в „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт в копродукция с Виенските филхармоници във Виена, Грац, Залцбург и Св. Полтен. Тя изпълни партията на Илия от „Идоменей“ на Моцарт във виенския „Akzent Theatre“.През 2019 г. дебютира в постановката „Кандид“ в Theater an der Wien във Виена и изигра ролята на Памина във „Вълшебната флейта“ във Варшавската камерна опера.През декември 2019 г. Александра участва в телевизионното шоу „Болшая опера”, където изпълнява оперна и кросоувър музика.

Била е солист на фестивала „Млади гласове“, в Международния оперен театър, като е изпълнила различни оперни сцени. Александра участва в оперната лаборатория „Амадеус“, където изпълнява ролята на Сузана в „Сватбата на Фигаро“ в „Московския нов оперен театър Колобов“ под диригентството на маестро Дмитрий Корчак. Многократно е участвала в оперния фестивал „Ян Кипура“ в Криница, а също така е носител на много награди, както като пианист, така и като вокалист, например полуфинал на международния конкурс „Hans Gabor Belvedere“, златен медал на „Musicale de France“, Голяма награда на фестивала „Кипура фест” в Полша в Сосновец, III място на международния вокален конкурс „Джулио Пероти” в Германия. Удостоена е и с наградата на кмета на Кросно за личности с творчески заслуги. Тя е носител на стипендия от министъра на науката и висшето образование за изключителни постижения в класическото пеене и носител на наградата „Каст Гутенберг“ в категорията за класическа музика.

Виж всичко