Александра Любчански

Александра Любчански

Биография

Сопраното Александра Любчански завършва следването си по пиано и композиция в Консерваторията в Санкт Петербург, родния й град, дипломирайки се с отличие.

След обучението си по пиано в Тел Авив и Франкфурт, тя печели Първа награда на Международния клавирен конкурс „Николай Рубинщайн“ в Париж. От 2001 до 2003 г. Любчански започва да учи пеене в Оперното училище в Карлсруе под ръководството на проф. Роланд Херман. През септември 2003 г. получава Наградата на Европейската фондация за култура в Люцерн.

Любчански е работила с диригенти като Валери Гергиев, Кент Нагано, Пааво Ярви, Айвър Болтън, Стефан Золтеш, Емануел Кривин, Лотер Загросек, Йоханес Калицке и Паоло Кариняни, както и с оперни режисьори като Кристоф Лой и Николаус Ленхоф.

Ангажименти като гостуващ изпълнител я водят в Земперопер в Дрезден, Баварската държавна опера в Мюнхен, Мариинския театър в Санкт Петербург, Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Театро Мунисипал в Сао Паоло, Новия национален театър в Токио, Франкфуртската опера и фестивалните зали на Залцбург и Баден-Баден.

В своята кариера тя вече е пяла многобройни роли от Моцарт (Графинята, Дона Анна, Царицата на нощта, Констанца, Блонда и Розина), главни роли от италианския репертоар (Лучия, Имоджене, Норма, Амина, Джилда, Виолета, Мюзета и Лиу) и партии от Вагнер и Рихард Щраус (Воглинде, Момиче цвете, Цербинета и Фиакермили).

По време на годината на Моцарт – 2006, Любчански изпълнява Царицата на нощта и Блонда на Моцартовия фестивал на Баварската държавна опера в Мюнхен. През 2013 г. пее Воглинде под диригентството на Емануел Кривин в Париж – концерт, излъчен по ARTE, немско-френския ТВ канал за изкуствата. През март 2015 г. дебютира като Лиу в Софийската национална опера. През пролетта на 2016 г. прави дебют като Дона Елвира в Държавния театър в Саарбрюкен.

Като концертен солист тя се изявява с ансамбли като Немския симфоничен оркестър Берлин, симфоничните оркестри на Баварското радио и на Хесенското радио, Националния оркестър на Монпелие, Люцернския симфоничен оркестър, Загребския филхармоничен оркестър, Дюселдорфския симфоничен оркестър и Ла Шамбр Филхармоник.

Alexandra Любчански е опитен изпълнител на съвременна музика. Пяла е „Да си красив“ от Хенце в Баварската държавна опера и „Ноктюрни и арии“ с Хесенския радио-симфоничен оркестър на Каселския музикален фестивал. В Залцбургския Моцартеум пее също и „Огледало, пред което размишляваш“ на Елиът Картър. Пяла е също високо сопрано в: „Завладяването на Мексико“ от Волфганг Рим; моно-операта „Нито единият, нито другият“ от Мортън Фелдман с Каселския държавен театър и Дойче опер ам Райн; „Пространството отзад“ от Матиас Пинчер в Старатата Франкфуртска опера и с Кьолнската филхармония. Също така пее партията на Франциска в премиерата на „Арабската нощ“ от Кристиян Йост и Амелия в „Голямата магия“ от Манфред Троян в Гелзенкирхен. Заедно с квартет „Мингует“ представя произведения от Петер Ружичка в Московската филхармония през 2014 г.

През сезон 2016/17 Александра Любчански пее в Бернския държавен театър.

Тази високо оценена нова продукция я вижда да се превъплъщава в Мария Калас и да пее избрани арии от репертоара на абсолютната примадона.

На навечерието на Новата 2016-та година пее в Девета симфония от Бетовен с Мюнхенския филхармоничен оркестър.

Александра Любчански се изявява редовно с ансамбъл „Юнайтедберлин“ – през януари и октомври 2017 г., например, в „Концертхаус“ в Берлин под палката на Владимир Юровски.

Плановете й за 2017/18 г. включват:

Саломе под палката на Валери Гергиев в Мариинския театър в Санкт Петербург;

Елза („Лоенгрин“) и титулната роля в операта „Дона Диана“ от Резничек в Пражкия национален театър;

Сента („Летящият холандец“) в Лятната опера в Зелцах, Швейцария;

„Последни четири песни“ от Щраус с Хайделбергската филхармония;

През ноември 2018 г. концерти в Владимир Юровски и Московския държавен оркестър в Москва.

Март 2018 г.

Виж всичко