ГАЛА КОНЦЕРТ

3-ти международен конкурс по композиция - SYN(es)THESIS

ГАЛА КОНЦЕРТ

Преглед

Трети международен конкурс по композиция SYN(es)THESIS - на гости на Софийска опера и балет

На 10 декември от 19 ч. в Камерната зала на Софийска опера и балет, Проект SYN(es)THESIS ще представи традиционния Концерт на финалистите на своя Трети международен конкурс по композиция! Изграден върху идеята за свободно общуване между различните изкуства, този форум има за цел да вдъхнови композитори от множество държави да се впуснат в пътешествие на нови творчески търсения.

След забележителния успех на предходните две издания, настоящото, трето издание на конкурса се радва на рекорден международен интерес и обещава едно завладяващо преживяване. Тази година, 70 композитори от 26 държави се съревновават в две различни категории – музика, вдъхновена от живописна картина и музика към сцена в жанра на театъра на сенките. Втората категория е изцяло нова за конкурса и включва участието на уникалната както за България, така и за международната сцена трупа от незрящи актьори „Невиждан театър”, с основател и ръководител проф. д-р Велимир Велев (НАТФИЗ).

И този път, концертната програма ще бъде придружена от прожекция на всички картини, вдъхновили музикалните творби. Тя ще бъде изпълнена от утвърдените изпълнители на ансамбъл SYN(es)THESIS – Росен Идеалов (кларинет), Мария Евстатиева (цигулка), Анастасия Абаджиева (цигулка), Велян Ванков (виола), Христо Иванов (виолончело), Александър Лиалиос (пиано) със специалното участие на Ева Перчемлиева (сопран) и под диригентството на Николай Стоев. По време на концерта ще бъдат обявени и всички победители в двете категории, оценени от престижното петчленно жури на конкурса в състав: проф. д-р Красимир Тасков, проф. д-р Георги Арнаудов, Александра Карастоянова-Херментин (България – Австрия), проф. д-р Атанас Атанасов и проф. д-р Велислав Заимов.

Специална награда ще връчи и медийният партньор на събитието – Радио “Classic FM”.

Преди концерта, публиката на Софийска опера и балет ще може да се наслади на представителна изложба на Проект SYN(es)THESIS, която ще бъде експонирана в периода 2-10 декември в Централното фоайе на Софийска опера и балет. Откриването на изложбата, която се осъществява в сътрудничество с Национална художествена академия под ръководството на проф. д-р Здравка Василева, ще се състои на 2 декември от 12:00 ч.

Трети международния конкурс по композиция на проект „SYN(es)THESIS“ се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ в партньорство с Националната художествена академия, Софийска опера и балет, Класик ФМ радио и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

За повече информация:
www.facebook.com/vladigerov.org

www.vladigerov.org

+ 359 2 868 7389
+ 359 882 405 923/894 008 387

3-ти международен конкурс по композиция - SYN(es)THESIS