ЕДИНСТВО В ПРЕКРАСНОТО

Камерен концерт

ЕДИНСТВО В ПРЕКРАСНОТО

Преглед

Стремежът към прекрасното е висша еманация на човешкия дух. Той изразява желанието за единение с вселенската хармония и е извор на огромна положителна енергия. Тази енергия дава вдъхновение за доброта и творчество. Изразните средства на музикалното изкуство осъществяват формите и внушенията, създадени от тази енергия. Съзвучията, протичащи във времето рисуват образи в човешкото съзнание и предизвикват емоционални състояния.

В настоящия проект са включени произведения от европейски и американски композитори, творили в периода от средата на 19 в. до началото на 21 в. – Йоханес Брамс (1833-1897); Густав Малер (1860-1911); Ерих Волфганг Корнголд (1894-1957) и нашият съвременник Арон Джей Кернис.

Йоханес Брамс е композитор, чието творчество е един от върховете на немската култура. Той е типичен представител на късния романтизъм, изразител на душевния мир, емоционалните пориви и романтичната чувствителност на човешката личност. Триото за пиано, кларинет и виолончело ор.114 е създадено през 1891 г.

Густав Малер е австрийски композитор и диригент. За симфоничната му музикадиригентът Ленард Бърнстейн казва: Тя е фотокамера, запечатала обществото в неговия упадък. Тя е музика на яростния взрив – в отломките на човешката низост оросява света, както никога дотогава, с дъжда на красотата”. Пиано квартетът е ранно произведение на автора, написано от него на шестнайсетгодишна възраст. За непреходната художествена стойност на произведението свидетелства и присъствието му в световната филмова продукция „Островът на прокълнатите” от 2010 г.

Нашият съвременник – американският композитор Арон Джей Кернис (1960) е създател на множество музикални творби, които вълнуват съвременния слушател. Неговият музикален стил е повлиян от минимализма, импресионизма и е с неоромантичен характер.

Ерих Волфганг Корнголд  е американски композитор с творчество, което включва опери, симфонии, инструментални концерти, камерна и филмова музика. Музикалният му талант е открит от Густав Малер. Той е създател на „симфоничния престиж” на филмовата музика. Най-ценното произведение на автора е операта „Мъртвият град”, написана през 1920 г.по романа „Мъртвият Брюге” от писателя Роденбах. В концерта ще прозвучи ария из операта в аранжимент за глас, пиано, две цигулки, виола и виолончело от Бент Форсберг.

Прекрасните музикални образи, създадени от авторите, живели и творили по различно време и на различни географски ширини, предоставят на изпълнителите в настоящия проект да изразят и докажат всеобхватността на красотата и добротата. Хората от цялата планета Земя са единни в прекрасното!

ЕДИНСТВО В ПРЕКРАСНОТО  Камерен концерт 

Синопсис

Програма:

1. Йоханес Брамс – Трио за кларинет, виолончело и пиано ор. 114

В изпълнение на Росен Идеалов – кларинет, Христо Иванов – виолончело и Александър Лиалиос – пиано.

2. Густав Малер – Квартет за цигулка, виола, виолончело и пиано

В изпълнение на Анастасия Детистова-Абаджиева – цигулка, Георги Петров – виола, Христо Иванов – виолончело и Александър Лиалиос – пиано.

3. Арон Джей Кернис – „Ария” за цигулка и пиано

В изпълнение на Мария Евстатиева – цигулка и Александър Лиалиос – пиано

4. Ерих Волфганг Корнголд – Ариа на Мариета (“Gluck, das mir verbliebt”) из операта “Мъртвият град” – транскрипция за сопран, пиано, две цигулки, виола и виолончело от Бент Форсберг.

В изпълнение на Цветана Бандаловска – сопран, Александър Лиалиос – пиано, Анастасия Детистова – Абаджиева – цигулка, Йосиф Йосифов – цигулка, Георги Петров – виола и Христо Иванов – виолончело.

Виж всичко

Авторски състав:

Йоханес Брамс
Композитор

Йоханес Брамс

Густав Малер
Композитор

Густав Малер

Арон Джей Кернис
Композитор

Арон Джей Кернис

Участват

Росен Идеалов
Кларинет

Росен Идеалов

Христо Иванов
Виолончело

Христо Иванов

Йосиф Йосифов
Цигулка

Йосиф Йосифов