Паметна среща посветена на Лазар Николов

По повод 100 години от рождението бележития български композитор

Паметна среща посветена на Лазар Николов

Преглед

6 октомври, 14ч.  Голяма сцена на Софийската опера

На 6 октомври Софийската опера и балет кани всички свои приятели и почитатели на Паметна среща, посветена на забележителния български композитор Лазар Николов по повод 100 години от рождението му.

Инициатор на събитието е акад. Пламен Карталов, за когото е мисия да  отдава почит на големите български творци. На тази среща ще си спомним за един композитор, който е сред основателите на българския музикален авангард, но е и автор на филмова и театрална музика; един съвременен майстор на музиката – отричан и заклеймяван, но по-късно възхваляван и почитан.   

Ще участват изтъкнати творци, музикални дейци и журналисти, сред които акад. Георги Минчев, проф. Боянка Арнаудова, проф. Ангелина Петрова, проф. Велислав Заимов, доц. Илия Граматиков, композиторът Ценко Минкин, баритонът Иван Консулов /изпълнител на ролята на Прометей в едноименната опера на Лазар Николов/.

Паметната среща ще се състои в навечерието на новия сезон 2022/23 на Софийската опера. Следвайки традицията, на 7 октомври от 19ч. завесата ще се вдигне с българско заглавие. Този път това ще бъде „Чичовци“ – втората опера на Лазар Николов по известната повест на Иван Вазов.

Творбата е създадена през 1971 г. и дълги години няма сценична реализация. Първата й постановка в Софийската опера е на 2 март 2022.

Пламен Карталов създава един театър на абсурда с точни послания към нашето време. Премиерата на „Чичовци“ се превърна в огромно събитие в музикалния живот на България и бе високо оценена от редица творци, между които режисьорът акад. Людмил Стайков и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, изтъкнатия критик Божидар Манов, Станислав Почекански, председател на СМТД.

Очакваме ви в Софийската опера и балет на 6 и 7 октомври за началото на новия творчески сезон 2022/23г.!

ПАМЕТНА СРЕЩА, ПОСВЕТЕНА НА БЕЛЕЖИТИЯ КОМПОЗИТОР ЛАЗАР НИКОЛОВ