Гала концерт

85 години от рождението на Никола Гюзелев

Гала концерт

Преглед

Международна награда НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ 2021, четвърто поредно издание

ГАЛА КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ 85-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ

Маестро Никола Гюзелев
Доктор Хонорис Кауза на БАН-Българска Академия на Науките, Комендатор на Република Италия, носител на международната Награда „Златен Джузепе Верди” за постижения и принос в Белкантото. Удостоен с най високи отличия на България и Италия. Почетен гражданин на гр. Павликени и гр.Парма, Италия.  

През 2016г. за неговата 80-годишнина бе назован  на негово име Летният театър в гр.Павликени и площад в гр.София.  Същата година в БАН бе учредена Международната Награда ''Никола Гюзелев''  за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.

Никола Гюзелев е роден в град Павликени на 17 август 1936 г.  Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Никола почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст той вече изпълнява главната роля в оперната постановка "Малкият цигулар" в родния си град. На същата възраст той осъзнава, че има и друга дарба - на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини.

Когато е на 15, веднъж чува по радиото изпълнение, което го кара да "замръзне". Монологът на Борис от операта "Борис Годунов" на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски пробужда в него любовта към операта. През 1951 г. семейството му се премества да живее в София. Започва да посещава оперни и театрални спектакли, в училищни концерти изпълнява ролите на княз Игор, Иван Сусанин и тореадора от "Кармен". Не спира и с рисуването - печели конкурси в училище. Приет е в Художествената академия в специалността "Живопис". Като студент се отличава с ярка дарба и отлична техника.
По време на следването си учи и пеене при Цветана Събева и Илия Йосифов и става солист в Ансамбъла за песни и танци при Министерство на вътрешните работи. Явява се на конкурс за нови членове на академичния хор "Георги Димитров", където изпълнява ария на Иван Сусанин и печели конкурса. Участва в редица концерти и фестивали в Москва, Виена, Хелзинки (1962), където е отличен със златен медал като солист.

През 1960 г., когато с отличие завършва висшето си художествено образование, му предлагат договор за работа в Операта в Берлин и той се подготвя да замине.

По това време Гюзелев се среща с оперния певец и музикален педагог Христо Бръмбаров и взима решение да остане в България и да учи пеене при него. Завинаги остава благодарен на учителя си, за когото през целия си живот говори с много обич и почитание.

През 1960 г. Гюзелев става стажант в Софийската народна опера. Година и половина по-късно - на 27 юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на "Турандот". През 1961 г. става и редовен артист в Народната опера. Следват ролите на Миха от "Продадена невеста" и отец Гавраил от операта на Константин Илиев "Боянският майстор".

През 1963 г. в ролята на Филип II от "Дон Карлос" Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на втория Международен конкурс за млади оперни певци в София. Успехът идва само след 2 сезона на професионалната сцена. През 1968 г. той за пръв път стъпва на сцената на театър "Реджо" в Парма, Италия, и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди.

Успехът му е колосален. 
Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония: "Ла Скала" - Милано, "Реджо" - Парма, "Сан Карло" - Неапол, "Щатсопера" - Виена, "Щатсопера" и „Дойче Опер“- Берлин, "Ковънт Гардън" - Лондон, "Гранд Опера" - Париж, "Болшой театър" - Москва, "Метрополитън опера" в Ню Йорк, "Колон" - Бунос Айрес и много други.
Негови партньори на сцената са били Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоан Съдърланд, Лучано Паваротти, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Грейс Бъмбри, Лео Нучи и много други.

Никола Гюзелев е носител на най-високи отличия на България, Италия и целия оперен свят.

През 1994 г. е началото на неговата педагогическа дейност,  през 1994-1996г. когато Никола Гюзелев е Директор на Българската Академията за култура в Рим на името на ‘’Борис Христов’’ и подготвя два курса млади талантливи певци, които сега са на българските и на световните сцени.

Той продължи да предава своя опит на младите почти до края на земния си път.

Неговите последни изпълнения на голямата сцена са в Италия, на Арената в гр.Мачерата с ролите на Филип II и Великия Инквизитор от ‘’Дон Карлос’’ на Верди през лятото на 2005 г., в Прага, Концерт в прочутата концертна зала ‘’Рудолфинум’’през декември 2008г.,  в Софийска Опера на Коледния концерт по случай удостояването му със званието Доктор Хонорис Кауза на БАН  през декември 2009г.

И неговата публика го запомни винаги на върха!

Гала концерт - 85 години от рождението на Никола Гюзелев 

Програма Концерт на Лауреати Международна Награда Никола Гюзелев 2021

5 ноември 2021 Софийска опера

Пиетро МАСКАНИ
Интермецо из оп. Селска чест
изп. оркестърът на Софийска опера

Умберто ДЖОРДАНО
Ария на Жерар из оп. Андреа Шение
"Nemico della Patria?"
изп. Марян Йованоски

Камий СЕН-САНС
Ария на Далила из оп. Самсон и Далила
"Amour! viens aider ma faiblesse"
изп. Мариана Пенчева

Джузепе ВЕРДИ
Ария на Макбет из оп. Макбет
"Perfidi... pietà rispetto"
изп. Добромир Момеков

Джузепе ВЕРДИ
Дует на Атила и Ецио из оп. Атила
"Uldino, a me dinanzi l'inviato"
изп. Марян Йованоски и Димитър Станчев

Модест МУСОРГСКИ
Ария на Марфа из оп. Хованщина
"Силы потайные..."
изп. Мариана Пенчева

Джакомо ПУЧИНИ
Ария на Джани Скики из оп. Джани Скики
"Era eguale la voce..."
изп. Добромир Момеков

Сергей РАХМАНИНОВ
Разказ на Стария циганин из оп. Алеко
"Волшебной силой песнопенья"
изп. Димитър Станчев

Джакомо ПУЧИНИ
Ария на Чо Чо Сан из оп. Мадам Бътерфлай
"Un bel di vedremo"
изп. Радостина Николаева

Джузепе ВЕРДИ
Ария на Риголето из оп. Риголето
“Cortigiani vil razza dannata”
изп. Марян Йованоски

Гаетано ДОНИЦЕТИ
Увертюра из оп. Дон Паскуале
изп. оркестърът на Софийска опера

Участват:

Мариана Пенчева
Mецосопранo

Мариана Пенчева

Диригент

Серджо Олива
Диригент

Серджо Олива