"Звукът на музиката" с премиера на 9 януари в Софийската опера
01 яну 2024БНР

"Звукът на музиката" с премиера на 9 януари в Софийската опера

Екипът на Софийската опера и балет има вече цял списък от мюзикъли, които преминават на различни сцени при много голям успех – "Мамма миа", "Клетниците", "Шрек".

И сега в Софийската опера и балет кипи работна атмосфера, защото на 9 януари е българската премиера на прочутия бродуейски мюзикъл “Звукът на музиката“. Това е една история, вдъхновена от историята на певците от семейство Трап, пресъздадена от творческото вдъхновение на музиканта Ричард Роджърс и на автора на текста Оскар Хамърстайн II, по едноименната книга на Хауърд Линдзи и Ръсел Краус.

Режисьорът Уест Хайлър, костюмографът Уитни Локър и светлинният дизайнер Зак Блейн отново са в София, за новата продукция на хитовия мюзикъл "Звукът на музиката“. През 2020 г. те поставиха "Шрек“ по анимационния филм и книгата на Уилям Стайг с музика на Джанин Тезори.

Сюжетът се основава на мемоарите на Мария фон Трап от 1949 г. "Историята на певците от семейство Трап“. 

Действието се развива в Австрия, в навечерието на Аншлуса през 1938г. 

Мюзикълът разказва историята на Мария, която приема работа като гувернантка в голямо семейство, докато решава дали да стане монахиня. Тя се влюбва в децата и в крайна сметка в техния овдовял баща, капитан фон Трап. Наредено му е да приеме служба в германския флот, но той се противопоставя на нацистите. Той и Мария решават да избягат от Австрия с децата.

Много песни от мюзикъла се превръщат в стандарти, включително "Do-Re-Mi", "My Favorite Things", "Edelweiss", "Climb Ev'ry Mountain" и заглавната песен "The Sound of Music.

Премиерата на "Звукът на музиката" е на 9 януари със следващи дати 10, 16, 17, 30 и 31 януари. Ролите на седемте деца от семейство фон Трап се изпълняват от малките певци от вокалната група "Таласъмчета" на Димитър Костанцалиев. Диригенти са Игор Богданов и Светослав Лазаров.

Предпремиерно за мюзикъла на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн в Софийската опера и балет разказват режисьорът Уест Хайлър и солистката Весела Делчева, на която е поверена ролята на главната героиня Мария.

Предпремиерно за мюзикъла на Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн в Софийската опера и балет разказват режисьорът Уест Хайлър и солистката Весела Делчева, на която е поверена ролята на главната героиня Мария.

Оригиналната продукция на Бродуей, с участието на Мери Мартин и Теодор Бикел, стартира през 1959 г. и спечели пет награди "Тони", включително за най-добър мюзикъл, от девет номинации. Първата лондонска постановка е в Palace Theatre през 1961 г. Оттогава до днес мюзикълът се радва на множество постановки по целия свят. Филмовата адаптация от 1965 г. с участието на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър печели пет награди "Оскар", включително за най-добър филм. "Звукът на музиката" е и последният мюзикъл на тандема Роджърс и Хамърстайн, тъй като Хамърстайн умира девет месеца след премиерата на Бродуей. Двамата създават повече от 10 мюзикъла, сред които "Оклахома“, "Южният Пасифик“, "Кралят и аз“, "Пепеляшка“. За своите творби двамата печелят 37 награди Тони, 15 награди "Оскар", 2 награди "Пулицър", 2 награди "Еми" и 2 награди "Грами".

  
Снимки – Софийска опера и балет

По публикацията работи: Милена Очипалска

Чуйте повече от звуковия файл.


https://bnr.bg/hristobotev/post/101926152?fbclid=IwAR2iM1e4X5mzq2JP5xneK5ArwHjd9OuQplhmQdlQarttNmiLYcTGMV6sr68