"Зорба гъркът" слага начало на месец март в Софийската опера
22 фев 2024www.focus-news.net / Оля Ал-Ахмед

"Зорба гъркът" слага начало на месец март в Софийската опера

Бохеми“ , "Вълшебната флейта“, "Ана Каренина“ и "Кармен“ ще допълнят пъстрата програма в началото на пролетта

Започваме третия месец от годината с музиката на Микис Теодоракис и балета "Зорба гъркът“. Представлението е на 1 март, а в главните роли ще видите Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Венера Аспарухова, Георги Банчев и Шарлот Берар.

На 2 март за втори път ще се насладим на превъплъщението на Соня Йончева като Мими в операта "Бохеми“ от Джакомо Пучини. Под диригентството на Боян Виденов ще пеят още Липарит Аветисян като Рудолф, Веселин Михайлов като Марсел, Антон Андреев като Шонар и Николай Войнов като Колин и Станислава Момекова като Мюзета.

На 14 март Софийската опера вдига завесата за втората оперна премиера за сезона. Това е "Вълшебната флейта“ от В. А. Моцарт. Режисьор на постановката е Вера Петрова, диригенти Светослав Борисов и Александра Любчански, сценограф е Моли О’Катън, а дизайнер на осветлението Саймън Бенисън. Международен солистичен състав влиза в главните роли в последната опера на Моцарт, чиято премиера във Виена композиторът сам дирижира. Ето и главните действащи лица и изпълнителите, които ще участват в шестте представления: Разказвач – Николай Павлов, Николай Петров, Зарастро – Ангел Христов, Бисер Георгиев, Петър Бучков, Тамино – Благой Нацоски, Емил Павлов, Хрисимир Дамянов, Памина – Силвия Тенева, Стефани Кръстева – Павлова, Царицата на нощта – Бригита Симон, Диана Василева, Луцие Канкова, Папагено - Атанас Младенов, Гжегорж Собчак, Папагена – Диана Алексе, Станислава Момекова, Моностатос – Красимир Динев, Пламен Димов – Гранджан, Първа дама – Елеонора Джоджоска, Ина Петрова, Силвана Пръвчева, Втора дама – Вивиен Георгиева,

Наталия Стоянова, Трета дама – Александрина Стоянова – Андреева, Весела Янева, Първо момче – Леда Игнатович, Мария Дончева Второ момче – Иван Радев, Мария Цоцоманска, Ружа Лаловска, Трето момче – Анастасия Халтъкова, Магдалена Попова, Говорител – Антон Андреев, Николай Войнов, Първи жрец – Антон Андреев, Николай Войнов, Втори жрец - Ангел Антонов, Росен Ненчев, Първи рицар – Степан Морозов, Втори рицар – Кирил Константинов.

Следващите спектакли са на 15, 16, 17, 29 и 30 март. В последните две представления за първи път на диригентския пулт на Софийската опера ща застане жена и това е Александра Любчански.

На 19 март с гала спектакъл ще бъде чествана голямата примабалерина на Софийската опера Красимира Колдамова. Ученици от нейното балетно студио и солисти и кордебалет на Софийската опера ще танцуват в двете части на концерта, които включват второ действие на балета "Жизел“ от Адам и "Душата на кавала“ – хореография по музика на Теодосий Спасов.

Последните четири спектакъла на балета "Ана Каренина“ за този сезон са също през този месец. Катерина Петрова, Цецо Иванов и Емил Йорданов ще танцуват на 21 и 24 март, а Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Гилерме Алвеш – на 22 и 23 март. Спектакълът е с блестящата хореография на Лео Муич и с участието на певицата Цветана Бандаловска и цигуларя Стоимен Пеев. Диригент е Андрей Галанов. Завършваме месец март с превъзходната постановка на Пламен Карталов на операта "Кармен“ от Жорж Бизе. Представлението е на 31 март и в него ще участват Виолета Радомирска, Костадин Андреев, Венцеслав Анастасов и Силвия Тенева.

Не пропускайте да доведете децата и внуците си на спектаклите от детската ни програма. Все още има билети за последната премиера "Карнавалът на животните“, както и за “Вълшебната флейта", “Шегобишко на острова на чудесата", “Рейнско злато" - адаптация за деца и други.

Забравете за миг напрегнатото работно ежедвение и се пренесете в музикална отмора с вълшебните спектакли, изпълнени от забележителни оперни и балетни артисти! 

https://www.focus-news.net/novini/regioni/quotZorba-gurkut-quot-slaga-nachalo-na-mesec-mart-v-Sofiiskata-opera-2013893