ЗАВЪРШИ ШЕСТИЯТ ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ „БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ – ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ“ 06. – 15.08.2021г.
18 авг 2021Софийска опера и балет

ЗАВЪРШИ ШЕСТИЯТ ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ „БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ – ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ“ 06. – 15.08.2021г.

„ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ“ вече се свързва с раждането на уникално културно събитие – сред магическата красота на Белоградчишките скали, оперните и балетни произведения да се видят и звучат по нов начин. Хилядна публика беше привлечена за спектаклите на Софийската опера и балет и тази година под откритото небе над историческата крепост, запазена като наследство още от римско време.

Идеята за оперни и балетни спектакли на Белоградчишките скали за шеста поредна година събира изкуството и природата за духовно съпреживяване:

„Днес, ние като съвременници трябва да развиваме тази иновативност на историческите места и на дадени ни от природата божествени творения, да имаме визионерство за бъдещето на културния туризъм, за да могат да оживяват тези нови светилища с щедра природа, в които да вричаме нашите послания с мощни културни събития“, с увереност и с убеденост защитава каузата за спектакли на открито на Белоградчишките скали режисьорът Пламен Карталов.

Фестивалната програма бе открита с оперния шедьовър „Аида“ от Джузепе Верди. Публиката от цяла България и от чужбина бе дошла да се наслади на една необичайна оперна постановка на открито. Националният ни оперен театър за първи път представи „Аида“ на фестивала в Белоградчик.

В приказните оперни нощи, възторжената благодарност и бурни аплодисменти на публиката заслужиха– Радостина Николаева, Габриела Георгиева в ролята на Аида, Костадин Андреев, Мартин Илиев – Радамес, Гергана Русекова, Виолета Радомирска – Амнерис, Венцеслав Анастасов, Веселин Михайлов – Амонасро, Бисер Георгиев и Стефан Владимиров – Рамфис на 6, 7 и 8 август, оркестърът на Операта под диригентството на Жорж Димитров, диригентът на хора Виолета Димитрова и сценичната адаптация на Вера Белева.

Балетната програма на фестивала включваше заглавията:

„Лебедово езеро“ от Пьотър Илич Чайковски в изпълнение на солистите Боряна Петрова, Емил Йорданов, Алфред Яго, Франческо Конджусти, Вяра Иванчева, София Цуцакова-Абенанти, Богомил Менкизе.

„Кармен-сюита“ по музика на Жорж Бизе/Родион Шчедрин в изпълнение на: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Еленко Иванов, Венера Христова

Болеро“ от Морис Равел и „Кармина Бурана“ от Карл Орф със солисти:

Марта Петкова, София Цуцакова-Абенанти, Цецо Иванов, Александър Александров, Алфред Яго, Симеон Атанасов, Георги Банчев, Матю Уитъл, Франческо Конджусти, Ралица Илиева.

И така, след възторжените аплодисменти на признателната публика 6-ият Летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021 г. бе закрит с идеята тези празници да се превърнат в очаквана традиция, която вече няколко години привлича любители от цялата страна и от чужбина!

Този фестивал се превърна в ярка проява на международния културен туризъм и допринесе за растящата популярност на красотите и природните забележителности на Северозападна България.

Спектаклите тази година бяха гледани от над 3000 зрители и то при наложителните ограничения на местата заради мерките за сигурност!

На добър час и до нова среща през лятото на 2022 година, скъпи приятели на Софийската опера и балет!

  • Снимка: "Опера на върховете" на Белоградчишките скали / 2021
  • Снимка: "Опера на върховете" на Белоградчишките скали / 2021
  • Снимка: "Опера на върховете" на Белоградчишките скали / 2021
  • Снимка: "Опера на върховете" на Белоградчишките скали / 2021
  • Снимка: "Опера на върховете" на Белоградчишките скали / 2021