Защо Вагнер може да бъде представен само от българи
22 юли 2020Bulgaria ON AIR

Защо Вагнер може да бъде представен само от българи

Маестро Жорж Димитров, диригент от Софийската опера, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR как изглежда актуалният прочит на "Рейнско злато" от Рихард Вагнер във времена на политическа криза.

"Утрешното представяне на операта "Рейнско злато" на Вагнер на нашата нова сцена на Панчаревското езеро - там сюжетът е специфичен. Доброто бива разрушено от зараждащото се зло. Всичко това ние го наблюдаваме в наши дни с нашите съвременници", коментира Димитров в "Денят ON AIR".

По думите му директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов има изключителен мениджърски нюх. 

"Парите, с които се прави продукцията, идват от нас. Естествено, имаме и подкрепа от страна на Министерството на културата и това също е важно за нас. Акад. Карталов съумя да изгради колосални постановки, с които успя да вкара Софийската опера в листата на най-добрите световни опери", допълни той. 

Диригентът отбеляза, че коронакризата е принудила българските творци да се самоиздържат.

"Важен е поривът на акад. Карталов за оцеляване. Той каза: "Ние трябва да върнем живото изкуство в ръцете на хората". Артистът има нужда от публика, живата връзка не може да продължи докрай", подчерта маестро Димитров.

По думите му акад. Карталов е показал на целия свят, че Вагнер може да бъде представен само от българи.

Артистът не пропусна да коментира и политическата обстановка в страната.

"Хората на културата се вълнуват от протестите. Ние сме на свободна практика, голяма част от нас. Много хора останаха без никаква възможност за работа и за доход. Винаги държавата може да направи повече и да се потърси недоволство относно това, че не е било направено достатъчно. В началото държавата успя да овладее ситуацията с Ковид-19. Сега ние всички знаем как изглеждат нещата и можем да преценим дали можем да издържим и да продължим напред", категоричен бе маестро Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

https://www.bgonair.bg/a/8-shows/199415-dirigent-akad-kartalov-dokaza-che-vagner-mozhe-da-bade-predstaven-samo-ot-balgari