Започва Вагнеровият фестивал на Софийската опера
Снимка: Започва Вагнеровият фестивал на Софийската опера, визия: Софийската опера
13 юни 2024БТА

Започва Вагнеровият фестивал на Софийската опера

Започва Вагнеровият фестивал на Софийската опера. За поредна година началото се поставя с премиера – този път това е романтичната опера „Лоенгрин“, представена за първи път във Ваймар през 1849 година.

„Лоенгрин“ е алегория на християнския идеал за свобода и надежда, за спасение на човечеството от всякакви несправедливости. Вагнер е творец реформатор, чиято музика пророчески разтваря криле за бъдещето на изкуството. В контекста на тази идея мисията на Софийската опера е да създаде традиция за националната музикална култура, но също и да намери място, равнопоставящо я със световната култура“, казва режисьорът Пламен Карталов

В София диригент ще бъде Константин Тринкс, участват хорът и оркестърът на Софийската опера и мъжкият хор на БНР. Сценографията е на Ханс Кудлих в сътрудничество със Свен Йонке и Гудрун Гайблингер, а костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче.

В първия спектакъл ще участват Костадин Андреев, Цветана Бандаловска, Венцеслав Анастасов, Габриела Георгиева, Бисер Георгиев и Атанас Младенов.

Във второто представление на 23 юни ще пеят Саймън О’Нийл, Радостина Николаева, Томас Вайнхапел, Мариана Цветкова, Стефан Владимиров, а на диригентския пулт ще застане Евън-Алексис Крист.

„Софийската опера продължава да създава вагнеров свят в България и да възпитава една специална вагнерова публика. Всички вагнерови произведения се изпълняват от български певци, а идеята на Пламен Карталов е те да добият по-широк мироглед и да бъдат признати в целия свят“, коментират от операта.

Шестте фестивалните вечери ще представят пет заглавия освен „Лоенгрин“. От 15 до 20 юни публиката ще може да види „Пръстенът на нибелунга“. Тетралогията ще бъде изпълнена под диригентството на Евън-Алексис Крист, а зрителите ще се насладят на магическа визуална картина с режисурата на Пламен Карталов.

Пътят на творбите на Рихард Вагнер в Софийската опера започва преди почти 100 години, но истинското развитие с мащаб и визионерска дързост се разгръща от 2010 г., припомнят от операта. В следващите 14 години Пламен Карталов поставя седем заглавия, като „Пръстенът на нибелунга“ има две различни постановки. „Лоенгрин“ ще бъде осмото заглавие – една опера на светлината, с небесния пратеник, който идва да озари света с чиста и съкровена любов.

Както писа БТА, над 5000 зрители посетиха Вагнеровия фестивал миналата година. Според организаторите събитието бе притегателен център за вагнерианци от цял свят. Гости от Германия, Франция, Австрия, Финландия, САЩ, Индия, Швейцария, Норвегия, Люксембург, Австралия и България са аплодирали спектаклите.

/ДД

https://www.bta.bg/bg/news/lik/689419-zapochva-vagneroviyat-festival-na-sofiyskata-opera