Започва летен фестивал, посветен на Вагнер и нов прочит на "Пръстенът на нибелунга"
26 юни 2023Bulgaria ON AIR

Започва летен фестивал, посветен на Вагнер и нов прочит на "Пръстенът на нибелунга"

Месец юли е посветен на големия композитор Рихард Вагнер. Затова от 8 до 30 юли Софийската операта и балет ще зарадва всички почитатели с мащабен летен фестивал. Отново ще можем да чуем събрани произведения от короната на немския производител. Изненадите не спират до тук. Маестро Пламен Карталов ще представи нов прочит на тетралогията "Пръстенът на нибелунга". 

"Вагнеровата музика изисква подготовка от всеки един. Тя не е изкуство, което може да се показва по площадите. Това е елитарна музика. Новият прочит на "Пръстенът на нибелунга" е много амбициозна задача, но имаше нужда от това. През 2009 г. имахме ментор, който ни даде знание, което идва от големите композитори, диригенти. Имахме щастието да обучи всички певци, които софийската публика ще чуе. Ние имаме вагнерови певци в България", каза сопраното Цветана Бандаловска в "България сутрин".

Новият прочит на "Пръстенът на нибелунга" ще покаже зрялост, която от 2009 г. се трупа, отбеляза Бандаловска.

"Пръстенът на нибелунга" е операта на бъдещето. Всеки път, когато подготвям някоя от вагнеровите свои роли - първо намирам нови неща. Новата постановка ни струва много усилия, това са седем опери, тежки заглавия. Акад. Карталов е визионер и нашата българска култура трябва да се гордее, че има такъв човек. Вагнер е композиторът от световната съкровищница, която акад. Карталов направи възможно българската публика да го чуе", коментира сопраното пред Bulgaria ON AIR.

Тетралогията е в много изчистени форми и дава медитативно състояние на зрителя, разкри Бандаловска. "Всичко е сюрреалистично. Нямаме нищо излишно. Имаме нещо, което е много истинско, то винаги въздейства и променя", добави гостът.

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/310517-zapochva-leten-festival-posveten-na-vagner-i-nov-prochit-na-prastenat-na-nibelunga