Започна новият сезон на „Концерти за бебоци“ в Софийската опера и балет
03 окт 2021Софийска опера и балет

Започна новият сезон на „Концерти за бебоци“ в Софийската опера и балет

На 2 октомври от 11 часа се откри новият сезон на „Концерти за бебоци“ в Софийската опера и балет. Режисьорът на детската програма Юлия Кръстева малко преди спектакъла сподели: „След активната лятна програма в парка на Военната академия и след краткия отдих, отново сме с нашата най-млада и нетърпелива публика, а именно – бебоците. Сезонът стартира днес, с „Концерти за бебоци“, а от другата седмица – 9 октомври се включва и другият клон на порасналите каки и батковци.

В „Концерти за бебоци“ малчуганите чуват любими детски хитови песни, според сезона – зима, пролет, лято, есен, както и кратки откъси от арии, дуети, ансамбли от класически опери.

Програмата стартира преди 9 сезона по идея на Маестро Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет. И нашата задача е още от най-ранна възраст децата да се докоснат и съпреживеят вълшебството на класическата музика, заедно със своите родители – мама, татко, баба, дядо, кака, батко. Играта на сцената се изпълнява от най-младите артисти на театъра.

В тази сложна обстановка при Covid 19 ние се стремим да спазваме здравните изисквания и да бъдем винаги до нашата публика. При спазване на всички предписания продължаваме да общуваме и да се грижим и за най-специалната аудитория.“ 

И днес, както винаги, аудиторията беше изключително специална –дечица от 1 до 4 години изпълниха залата на Малка сцена. Радостни и щастливи, те тичаха пред своите родители, пееха и пляскаха с  ръце, че ще присъстват на нещо интересно и все още не много познато за тях.   Тези концерти са за най-малките – с бибероните, памперсите, тези, които ходят и тези, които лазят, плачещите, играещите, тези, които си бъркат в носа, дърпат си косата, ядат играчката или дърпат ръката на съседното дете. Тези концерти са за всички, които започват да се учат да слушат музика.

След края на концерта днес Вихра, която е на 1 година и половина се смееше и криеше в обятията на майка си Моника Евтимова, софтуерен специалист. Майка й заяви, че посещават за първи път такъв концерт и тепърва ще бъдат в Операта, защото вижда, че на детето й е интересно.

Теменуга Тодорова, Пиар на ДПС , сподели , че дъщеря й София, която е на две години и половина е гледала за първи път подобен спектакъл, но ще бъдат отново на „Концерти за бебоци“.  

Стела Минева, работи в сферата на социалните услуги и е майка на Албена, която е на 1 година и пет месеца. Тя е възхитена от поведението на дъщеря си. Момиченцето цял час е ръкомахало и подскачало в скута на майка си от радост, заради това, което става на сцената.

Биляна Занкова, майка на Баян, на една година и осем  месеца изтъкна, че това й е второто дете и вече е идвала на „Концерти за бебоци“ с първото си дете, защото на тях се съчетава полезното с приятното.

Мария Русева, пианистката от оркестъра на „Концерти за бебоци“, с радост призна, че тази малка публика й е липсвала, макар че е била с нея в парка на Военна академия цяло лято. „Ще продължим да правим тези концерти, защото носим радост на децата.“

Близнаците Стефан и Калоян, на 2 години се отделиха от родителите си, защото казаха, че искат да се качат на сцената и да видят артистите какво правят след като са се скрили.

Християна Атанасова, финансистка, посещава с детето си за втори път концертите, тъй като не само на мъничето й, но и на нея са й харесали много.

Цветанка Андреена, политолог, баба на Цвета, на 2 години и 3 месеца сподели, че и тя, и внучката и обичат много музиката, че идват редовно на тези концерти, макар момиченцето да е много палаво, но е доволна, че е в театъра, при артистите.

Петьо Дамянов, управлява софтуерна компания, баща на Антония, на 1 година и 8 месеца. „Дъщеря ми проявява интерес към музиката и към всичко, което става на сцената“, призна той.

Георги Къдрев, баща на Максим, на 2 години. „Максим, каза бащата гледа с удоволствие „Шрек“ на сцената на Панчарево и идва тук с радост.“

Ани Пейчинава, майка на две годишната Беатрис: „Идваме за първи път с дъщеря си на „Концерти за бебоци“. Мисля, че й хареса . Вярвам, че пак ще дойдем“.

Десислава Симеонова- кинезотерапевт, майка на Елеонора, на 1 година и 7 месеца,   Жени Ненова- счетоводител, майка на Даниел, на 1 година и 5 месеца, Цветан Петков – инженер, баща на Вихра, на 1 година и 2 месеца- всички те споделиха, че посещават за първи път „Концерти за бебоци“, за които са разбрали от социалните мрежи, от свои познати и от сайта на операта. Те изразиха убеждението, че на техните деца спектаклите ще им станат любими.  

Програмата при откриването на сезона на „Концерти за бебоци беше разнообразна, поддържаше вниманието на децата и ги запознава с песни от българската и световната оперна класика.

М. Момирова – Добре дошли, Хр. Недялков – Над смълчаните полета, Зеленчуци, който не яде, Д. Христов – Дядо и ряпа, М. Момирова – Музикант, Популярна песен - Хей, ръчички, хей ги две, Популярна песен - Пеят, скачат палците, Хумпердинк – Молитва, Броилка, Дин-дин, Моцарт – Детски игри, Еленчето – стара френска песен
Кокошка – стара немска песен, Хумпердинк – Песен за човечето,Моцарт – Папагено, Моцарт – Дует на Папагено и Папагена, Чайковски – Валс от Спящата красавица
М. Момирова - Довиждане 

Артистите: Рада Тотева, Александра Носикова, Мария Носикова, Анна Вутова, Никола Попов и Вихра Смилкова бяха възнаградени от бурното ръкопляскане на малките деца и от техните възторзи, че искат още да гледат тяхната  игра на сцената.