За пръв път в София ще се проведе открит летен оперен и балетен фестивал „Портал на два свята”
25 авг 2020cri.cn/news/

За пръв път в София ще се проведе открит летен оперен и балетен фестивал „Портал на два свята”

При спазването на всички противоепидемични мерки, Софийската опера и балет се готви за откриването на първото издание на лятното събитие.

В горещите августовски дни, в условията на строго спазване на всички противоепидемични мерки срещу продължаващата пандемия от COVID-19, в столицата на България, високо в планината Рила, ще бъде открит летният оперен и балетен фестивал под мотото „Портал на два свята”. Софийската опера и балет се готви за откриването на това изключително събитие на 29 август, като то ще продължи до 7 септември 2020 г.

Фестивалът „Портал на два свята” ще се проведе на античната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от столицата София. Ръководството на националния оперен и балетен театър на България е решило фестивалът да започне с представянето на най- българската опера „Янините девет братя”. Спектакълът представлява народна музикална драма, като музиката е написана от известния български композитор Любимир Пипков и е свързана е историята на един български род, преплетена с историята на целия български народ.

Действието се развива през далечната, 1361 г., високо в планините край град Самоков. Самоковската гора, самоковските майстори - резбари, самоковските рудници, и планината Рила отговарят напълно на обстановката на действието в либретото. Но случките и събитията в произведението не са толкова далечни и могат да бъдат припознати и днес, в нашето съвремие.

„Избрахме тази майсторска творба с национална и международна значимост като най-достойна за откриването на първия оперен фестивал на историческата крепост Цари Мали Град, с нов културен импулс и нов полет в българската оперна летопис”, казва за Радио Китай директорът на Софийската опера и балет и негов главен режисьор академик Пламен Карталов. Целият спектакъл е създаден по негова идея и художествено ръководство.

Операта „Янините девет братя” е определена от публиката като „най-българската опера”.

Оперният спектакъл бе показан преди около две години на сцената на Болшой театър в Москва, по време на гастролите на състава на операта. Той премина при небивал успех и гръмки овации от публиката..

През следващите дни фестивалът на открито ще продължи и с други световно известни оперни и балетни спектакли:

- операта «Кармен» от Жорж Бизе, режисьор - Пламен Карталов, оценена високо от японската публика и критика по време на турнето на Операта в Япония през 2018 г.

- почитателите на балета ще имат възможността да видят спектакъла „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис.

Вече 25 години балетът на Теодоракис се радва на изключителен успех на сцената на Софийската опера и балет.

В рамките на първото издание на летния фестивал „Портал на два свята“ на крепостта Цари Мали град зрителите ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен спектакъл - „Кармина Бурана“, по музика на Карл Орф.

В три поредни вечери ще бъде поставен и световноизвестния мюзикъл „Mamma Mia!“/Мяма миа/ с песните на легендарните шведи от състава АББА.

Либретото на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в една завладяваща романтична комедия.

Всички спектакли от първото издание на оперния летен фестивал „Портал на два свята” ще бъдат предавани онлайн, което ще даде възможност да им се насладят не само българските меломани, но и любителите на оперното и балетно изкуство от цял свят, макар и с помощта на новите технологии.

Ивета Балевска

Секретар на КЧЖ в България

http://bulgarian.cri.cn/news/world/3718/20200825/532005.html